Ja estem en l’última setmana de l’estat d’alarma a Espanya. Un cop passada l’emergència sanitària, Pedro Sánchez s’ha compromès a reprendre la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. No obstant això, a dies d’acabar l’excepcionalitat, el govern espanyol continua posposant la cita, més enllà de l’horitzó difús del mes de juliol. Aquest dilluns el vicepresident Pere Aragonès va reclamar que es tornés a reunir abans d’un mes, abans del 15 de juliol. Des de La Moncloa encara mantenen tot en l’aire perquè no s’ha superat la crisi del coronavirus.

En roda de premsa després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, María Jesús Montero ha reiterat que el president Sánchez “no té inconvenient perquè pugui ser al juliol”. Però no ha anat més enllà d’això, assenyalant que “queda pendent concretar el dia, la data, l’hora i el lloc”. La portaveu del govern espanyol ha insistit que continuen “pensant que només pot haver-hi una situació dialogada a la situació a Catalunya”. Ha subratllat que aquests mesos han estat “amb els cinc sentits” posats en combatre la pandèmia, i que durant aquest temps “tots els ministres hem estat en contacte permanent amb els membres del Govern”. Ha posat l’exemple de la seva interlocució amb el vicepresident Aragonès per negociar el fons no reemborsable de 16.000 milions d’euros a les comunitats.

Malgrat que ERC i Ciutadans avisen durant els últims dies que tenen projectes polítics incompatibles, la també ministra d’Hisenda no s’ha mogut de la posició oficial: volen aprovar uns pressupostos de l’Estat que compti amb el suport de totes dues formacions. “No hi ha cap element que pugui anteposar-se a l’interès general; ni diferències ideològiques, ni matisos, ni vetos creuats”, ha defensat Montero. “Mai no hi ha hagut un moment més adequat perquè ens posem d’acord com després d’una pandèmia d’aquesta dimensió. És ara o mai”, ha insistit.

En aquest context, Montero ha situat l’horitzó en el mes d’octubre per a presentar el projecte de pressupostos de l’Estat, perquè pugui complir tots els tràmits i entrar en vigor el gener del 2021. Aquests comptes públics volen incorporar les conclusions de la comissió de reconstrucció constituïda al Congrés dels Diputats, adaptant el programa de govern de coalició a les “exigències” del moment. En referència a Podemos ha dit que "hem de tenir la capacitat de deixar-nos guiar per l'acord programàtic però també tenir els peus a terra".

“La nostra voluntat és continuar parlant amb els qui van fer possible la investidura, tenim un acord estable signat, però el moment obliga a obrir aquesta negociació al conjunt de forces”, ha reiterat Montero. Ha desitjat que “la totalitat de forces decideixin donar suport al projecte”.

Finalment, la ministra portaveu ha admès que hi ha contactes amb el PP i que confien que canviï de posició de cara al decret que regularà la nova normalitat, que ja compta amb el suport del PNB i Ciutadans.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram