Primeres reaccions des de la Moncloa al desbloqueig de la renovació de dos magistrats del TC. El govern de Pedro Sánchez ha celebrat aquest dimarts l'acord al CGPJ per la renovació dels dos magistrats del TC que el poder Judicial havia d'assignar, atacant al PP per "bloquejar" i "danyar" les institucions de l'Estat, i recordant que ara hi haurà majoria progressista de set magistrats enfront de quatre de conservadors. L'acord, adoptat per unanimitat pels vocals del CGPJ, ha confirmat la designació del magistrat del Tribunal Suprem, César Tolosa, i la magistrada jubilada del Tribunal Suprem, María Luisa Segoviano, tots dos proposats per l'ala conservadora de l'òrgan de govern dels jutges i que ocuparan dues vacants que feia mesos que s'havien de renovar.

En aquest context, l'executiu de Sánchez ha valorat molt positivament aquest moviment dels vocals del CGPJ, destacant que "ha complert les seves obligacions, la llei i la Constitució", tot i el retard de més de tres mesos i el "bloqueig provocat pel PP". Tot i això, des de la Moncloa han expressat el seu desig que aquest nou Tribunal Constitucional torni a "recuperar el prestigi, l'objectivitat i la credibilitat danyats" després de la decisió de paralitzar les esmenes en la tramitació de la reforma del Codi Penal. Amb tot, han tornat a posar el focus en el "bloqueig del PP", insistint que això és una "prova evident" que el partit de l'oposició "incompleix  la Constitució i la llei diàriament". Des de la Moncloa també afirmen que els últims esdeveniments en el Constitucional han posat de manifest que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha estat capaç de "tensar" les institucions fins a "límits insospitats".

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, també s'ha pronunciat aquesta tarda i ha afirmat que al seu judici, els magistrats "són exemplars" i reconeguts "per la seva trajectòria i exemplaritat". "Era una candidatura positiva. El TC ha de recuperar aquest prestigi que s'ha vist danyat en les últimes dates", ha resolt el ministre. En aquest sentit, també s'ha pronunciat la ministra de Justícia, Pilar Llop, qui ha assegurat que l'elecció de María Luisa Segoviano i César Tolosa, "tots dos amb perfils d'inqüestionable prestigi", suposa "una magnífica notícia que contribueix a la normalització de les institucions del nostre país". "Avui és un gran dia per a la democràcia espanyola i per a la Constitució", ha celebrat en un missatge en xarxes socials.

Després de l'anunci del CGPJ sobre la renovació dels dos magistrats, l'executiu de Sánchez ha instat el PP a "reflexionar si era necessari portar fins al límit el Congrés, el Senat i el TC, danyar el prestigi del TC i d'alguns dels seus magistrats per a, finalment, no impedir que es compleixi la Constitució i que es renovi el Tribunal". En qualsevol cas, el Govern considera que avui és un "gran dia" per a la democràcia, les institucions i per a la Constitució amb aquests dos nomenaments: "El PP no podrà mai imposar el seu bloqueig enfront del normal funcionament de la democràcia". Ara, recalquen que "l'únic que falta per complir amb la Constitució i la renovació del CGPJ és el PP". "El Govern desitja la normalització de les institucions del nostre pais que és pel que porta treballant durant els últims 4 anys", sostenen fonts de l'Executiu.

La reforma judicial del govern espanyol s'alenteix

Sobre la hipòtesi que es produís un acord ha estat preguntat aquest matí Pedro Sánchez en roda de premsa. El líder de l'executiu central no ha volgut confirmar ni desmentir si retirarien la proposició de llei anunciada per a desbloquejar el TC després de la polèmica decisió que va impedir la votació de dues esmenes al Senat. El president del govern central s'ha mostrat ambigu i ha afirmat que la "urgència no seria la mateixa", deixant entreveure que aquesta reforma s'alentirà. Tot i això, ha destacat que en tot cas estaria justificat "el fer algunes reformes que impedeixi que en el futur es puguin produir" situacions de bloqueig com la que s'ha produït en els darrers mesos.

Bolaños també s'ha pronunciat aquesta tarda i ha reconegut aquest dilluns que la proposició de llei per a reformar el sistema i les majories del Tribunal Constitucional (TC) "ha perdut urgència" una vegada que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha triat als dos magistrats que els correspon designar per a l'òrgan de garanties. Bolaños ha indicat que la proposició de llei tenia com a "finalitat principal" el desbloqueig en el Constitucional, alguna cosa que acaba ara després de l'acord en l'òrgan de govern dels jutges, encara que ha aclarit que la decisió final la tindran els grups parlamentaris en el Congrés una vegada rebin l'acte del TC pel qual es va paralitzar la reforma legislativa al Senat.

Entre altres canvis, la reforma que el govern espanyol pretenia tirar endavant havia de reduir les majories necessàries per als nomenaments. D'aquesta manera, es desbloquejaria la renovació del tribunal de garanties i cada sector escolliria el seu candidat: els progressistes s'assegurarien enviar Bandrés al Constitucional. La mesura va empipar molt a la dreta i el PP va recórrer al mateix TC, que va suspendre la votació de les esmenes que incloïen aquesta reforma. Llavors, la Moncloa va anunciar que impulsaria una proposició de llei amb el mateix contingut de les esmenes. És en aquest context que els conservadors han accelerat el procediment i s'ha desbloquejat finalment la renovació del Constitucional.