El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts a una de les partides que ha generat més enfrontaments entre els dos socis del govern espanyol: PSOE i Podemos. S’ha aprovat sol·licitar un crèdit de gairebé 1.000 milions d’euros pel Ministeri de Defensa perquè se’l gasti en despesa ordinària (350 milions) i en armes i EPI per a les tropes (650 milions). Es tracta d’una decisió que ha provocat més friccions entre PSOE i Podemos, perquè el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre a la cimera de l’OTAN a augmentar la despesa en Defensa fins al 2% del PIB el 2029. Davant d’això, la vicepresidenta segona de l’executiu espanyol, Yolanda Díaz, ha reclamat la reunió d’urgència de la comissió de seguiment de la coalició. No obstant això, la portaveu Isabel Rodríguez ha afirmat que aquesta partida té la intenció d'afrontar les despeses en què ha incorregut l'exèrcit espanyol fruit dels efectes de la guerra d'Ucraïna, i ha emmarcat la reunió amb Podemos dins la “normalitat” del govern.

De fet, Rodríguez ha explicat que aquest crèdit extraordinari per a despesa militar ni tan sols s’ha sotmès a votació perquè ja es trobava “a la carpeta verda”. És a dir, en un llistat d’assumptes que ja haurien estat pactats prèviament entre els dos socis del govern. Tampoc se sotmetrà al criteri del Congrés dels diputats perquè els diners sortiran del Fons de Contingència. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu ha volgut restar importància al xoc amb Podem i a la petició per a la convocatòria de la comissió de seguiment de la coalició. Segons Rodríguez, aquesta comissió "forma part de l'acord del govern de coalició i, per tant, és una reunió habitual". En tot cas, ha assegurat que a hores d'ara no sap quan se celebrarà la reunió.

Un dels punts importants d’aquest conflicte és que, segons Podemos, el president Pedro Sánchez no hauria avisat als seus socis que augmentaria la despesa militar. Rodríguez ha sortit en la defensa del líder de l’executiu, i ha afirmat que ella és portaveu d’un govern que" treballa de forma col·legiada" a òrgans com la comissió de secretaris i subsecretaris, on "la setmana passada" es va aprovar que el Consell de Ministres abordaria aquest increment de despesa militar. Rodríguez ha insistit que l’augment de la despesa s'emmarca en el fet que s'està produint una "guerra a Europa". També ha apuntat que l'executiu portarà "aviat" al Consell de Ministres l'acord per a l'ampliació de la flota naval dels Estats Units a la base de Rota, a Cadis. De totes maneres, Rodríguez ha assenyalat que “la principal guerra que ens ha de preocupar és la guerra contra la inflació".