“Puigdemont deu estar rient-se de tots nosaltres”, és una de les frases que s’hauria sentit en el govern espanyol després que el Consell d’Estat va rebutjar el recurs per la investidura del president en funcions.

Així ho assegura Lucía Méndez, periodista d’El Mundo, en una narració detallada de “les 48 hores de pànic a La Moncloa” fins a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’aquest dissabte, per la qual Puigdemont només podrà ser investit presencialment i amb prèvia autorització del jutge.

Abans d’això, el govern espanyol hauria viscut la seva “setmana negra” quan es van adonar del “sidral” que podia significar que Puigdemont fos escollit president —a distància— al Parlament.

En aquesta tessitura, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va tirar pel dret amb el seu equip —sense comentar-ho amb ningú més de l’Executiu— per buscar qualsevol sortida jurídica que evités la investidura de Puigdemont, el líder polític que “se li ha ennuegat al govern espanyol”.

Santamaría ho hauria explicat tot “de forma molt dramàtica” a Rajoy, i això hauria dut el president estatal a “tornar a confiar en ella”.

mariano rajoy efe efe

El problema arriba quan el Consell d’Estat tomba el recurs de Rajoy, i la Moncloa i el PP “cauen en estat d’al·lucinació”. “L’estat de dret no pot amb un llunàtic sense futur polític” o “quina imatge estem donant al món” són altres de les frases que s’haurien sentit entre membres del partit que governa Espanya.

Després de la decisió del TC d’aquest dissabte, l’Executiu estatal “s’ha sortit amb la seva”, però l’article deixa clar que malgrat això “Soraya apareix cada dia més qüestionada tant al govern estatal com al partit”, i que “no aixeca el cap” des de l’1-O.

A més, assegura que “alguna cosa s’ha trencat en el relat de la fortalesa i la unitat de l’Estat”.