Monarquia o República? La Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República ha convocat una consulta no oficial, i per tant no vinculant, sobre quin hauria de ser el model d'Estat a Espanya el 14 de maig del 2022. La data d'aquesta iniciativa s'ha fixat després d'una assemblea del col·lectiu republicà. Aquesta consulta popular no compta amb el suport de cap administració pública i estava previst que se celebrés el 9 de maig de 2020. L'esclat de la pandèmia, però, va troncar els plans dels organitzadors, per aquelles dates tot just estàvem sortint del confinament estricte del primer estat d'alarma, i l'han haguda d'ajornar fins dos anys després 

Tot i no comptar amb el suport de cap institució, la consulta popular sí que tindrà l'adhesió de determinats partits i personalitats públiques. Per exemple el d'Izquierda Unida i del seu líder, Alberto Garzón, ara ministre de Consum del govern espanyol, i també el del Partit Comunista Espanyol, encapçalat per Enrique Santiago, que ara mateix és secretari d'Estat per l'Agenda 2020. A més, altres formacions minoritàries com Anticapitalistes també s'hi han posicionat a favor, així com algunes associacions d'estudiants universitaris i col·lectius socials, tots a favor de la República.  

Jornada democràtica 

La idea de la plataforma és instal·lar el 9 de maig de l'any vinent urnes a carrers i locals de tota Espanya perquè aquest dia es pugui convertir en "una gran jornada de la democràcia participativa i de la lliure expressió popular" sobre la forma de l'Estat Espanyol. Tal com denuncien els organitzadors, "la majoria de la població actual no va tenir l’oportunitat de votar la Constitució de 1978, però aquells que si van poder no van tenir l'opció d'escollir entre Monarquia o República". 

Aquesta consulta no oficial vol recuperar un debat que va ser "robat" en la transició democràtica, ja que "ni en aquell moment, ni posteriorment, hem pogut decidir" sobre el model que vol la població espanyola per a l'Estat, afegeixen els organitzadors en el seu comunicat. 

Punts arreu del país 

La plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República va sorgir fa tot just dos anys amb el gran objectiu de convocar aquesta consulta, tot i que la seva celebració arribarà dos anys més tard del que estava previst pels efectes i restriccions de la pandèmia. A la seva pàgina web es poden comprovar els diferents punts de votació, repartits arreu de l'Estat, també a Catalunya. Al país se'n preparen arreu del territori i a totes les demarcacions. A Barcelona aquests se situaran a la capital, Castelldefels, Mollet del Vallès, Sabadell i Sant Joan Despí. També n'hi haurà a Girona, Lleida i Tarragona tot i que els organitzadors encara no especifiquen a quines ciutats.

Altres consultes 

Durant els últims anys s'han anat fent diverses consultes sobre el model de l'Estat arreu d'Espanya, totes populars i de caràcter no vinculant. Per exemple, el 2018 se'n va celebrar una al barri madrileny de Vallecas que va superar les expectatives dels seus organitzadors. El resultat va ser clar: dels 7.270 participants, 6490 van dir "sí" a la República. A Sabadell també se'n va celebrar una de bastant nombrosa i amb el mateix resultat: hi van participar 6269 persones, 6155 de les quals a favor de la República, el que suposa el 98,18% de les paperetes. Només  72 vots van ser favor de la Monarquia.

A la imatge principal, una bandera republicana / Europa Press