Durant les últimes setmanes, des de la Moncloa s’han esforçat a intentar traçar una línia de separació entre els tripijocs del rei emèrit, Joan Carles I, i la tasca de l’actual monarca, Felip VI. Però veus del mateix govern espanyol, del sector d’Unidas Podemos, qüestionen que sigui possible destriar el pare del fill. Avui ha estat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, qui ha posat en dubte aquest dic de contenció al voltant del cap de l’Estat. La ministra ha volgut garantir que “no hi haurà impunitat a Espanya” per a ningú.

Durant els cursos d’estiu de la Universitat Complutense de Madrid, aquest dilluns a San Lorenzo del Escorial, la ministra d’Igualtat ha afirmat que “és molt difícil poder separar els casos de corrupció —alguns presumptes, altres contrastats— de la família Borbó de la institució de la qual forma part”. Montero ha assegurat que “les informacions són greus” i que la seva obligació és vetllar “perquè tothom sàpiga que tots som iguals davant la llei, que la justícia és igual per a tots, que la corrupció és cosa del passat i que no hi haurà impunitat a Espanya”.

Els missatges des de la Moncloa han estat reiterats durant els últims dies, des que Pedro Sánchez va decidir obrir la veda públicament. El president espanyol va qualificar de “pertorbadores” i “inquietants” les informacions que arribaven, i va aplaudir la tasca de Felip VI per marcar distància amb el seu pare. La seva mà dreta, la vicepresidenta Carmen Calvo, anava una mica més lluny i animava públicament el cap de l’Estat a fer un pas més enllà, per trencar definitivament amb el seu pare. “Hi ha una part de la ciutadania que està molt preocupada”, assegurava la dirigent socialista. Ja fa dies que, fora de càmeres, els membres de l’executiu avancen que hi haurà passos contundents.