La monarquia espanyola està sent cada cop més qüestionada pels escàndols que van emergint de Joan Carles I des de Suïssa. Les revelacions sobre possible corrupció ja són diàries. Davant d’aquest qüestionament, el govern central tracta de protegir la institució i desvincular-ne l’actual monarca, malgrat que sí que apareix el seu nom en alguna de les informacions. La vicepresidenta primera Carmen Calvo ha reiterat que a Felip VI no l'afecta res de tot això. “Estem parlant del Rei emèrit, que ja està fora de les activitats públiques, com tothom sap”, ha defensat la dirigent socialista. 

En declaracions als mitjans de comunicació aquest dimecres, la vicepresidenta del govern espanyol ha subratllat que Joan Carles I es troba “totalment al marge del que representa el cap de l’Estat”. A més a més, ha assenyalat que es tracta d'una “causa que està en la justícia d’un Estat diferent de l’espanyol”. En aquest sentit, ha insistit que “parlem d’una situació que es refereix al passat”, i que “no estem parlant del rei Felip VI ni del cap de l’Estat, que funciona en el seu paper constitucional de manera absolutament correcta, com estem veient aquests últims dies”.

Carmen Calvo mascareta Congrés coronavirus EFE Pool

FOTO: La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha reiterat que a Felip VI no l'afecten els escàndols del seu pare (EFE)

“El govern espanyol no parla del que fa la justícia, del que fa la justícia d’un altre país”, ha assegurat Carmen Calvo. En canvi, ha contraposat, “sí que parlem de la plenitud de funcions i del paper de garant del rei Felip VI”.

Aquestes paraules segueixen el mateix argumentari de les últimes hores i també setmanes. “Aquestes actuacions s’estan dirigint a l’antic cap de l’Estat”, repetia diverses vegades la portaveu María Jesús Montero aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. “De cap manera té repercussió ni impacte sobre l’actual cap de l’Estat”, reiterava la ministra. El vicepresident segon, Pablo Iglesias, present a la sala de premsa, va evitar prendre la paraula.

Noves revelacions

El rei emèrit, Joan Carles I, segueix acaparant titulars i cada dia es coneix nova informació sobre la seva fortuna. Aquest dimarts, El Español explicava que el rei emèrit no va declarar a hisenda els fons de la Fundació Lucum. El mitjà feia aquesta afirmació després d'haver tingut accés a la declaració del gestor Arturo Fasana, el gestor del rei Joan Carles I. El fiscal de Ginebra va ser directe i va preguntar a Fasana si Joan Carles I "ha declarat els fons de la Fundació Lucum a les autoritats fiscals espanyoles". La resposta de Fasana va ser igualment clara: "Que jo sàpiga, no. L'hi hauria de preguntar a ell".