Des de fa anys que la monarquia espanyola viu un moment complicat. Els escàndols sobre els comptes del rei emèrit Joan Carles I, els detalls de la seva vida amorosa, els rumors sobre males relacions famílies. Tot plegat es va acumulant i van erosionant la institució de la monarquia. Tant és així que el 39,4% dels espanyols votaria per una república i un 31% preferiria mantenir la monarquia, segons una enquesta impulsada per la Plataforma de Mitjans Independents (PMI). 

Un any després de la primera enquesta de la PMI sobre l’acceptació de la monarquia, l’entitat ha tornat a repetir-la per monitorar l'estat de la qüestió. Els resultats són extremadament similars fets que els fa concloure que la institució de la monarquia va perdent adeptes a poc a poc. La periodicitat d'aquesta enquesta contrasta amb la del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), els quals fa sis anys que no pregunten per la monarquia en les seves investigacions de valoracions ciutadanes, segons recorda Público

A favor de votar el model d'Estat, a favor de la república 

L'enquesta ha preguntat diversos aspectes del model d'Estat actual i de la monarquia en concret. Destaca especialment que la majoria dels enquestats consideren que cal celebrar un referèndum per escollir la forma de l'Estat. Concretament, el 43,8% creuen que cal votar quin model estatal regeix Espanya i un 36,1% considera que no. 

Són percentatges similars als del nombre d'enquestats que en aquest suposat referèndum votaries a favor o en contra de la monarquia. Un 39,4% votaria a favor de la república i un 31% apostarien per mantenir la monarquia. 

El 29,6% dels enquestats restant s'han situat com "no-alineats", és a dir, que són persones que no saben si votarien, que votaries o votarien en blanc. De manera que també hi ha un gruix important de la població a qui aquesta tessitura els resulta bastant aliena. 

manifestacion contra felipe VI / efeLes manifestacions contra la monarquia s'han anat succeint al llarg dels anys / Efe

Opinions sobre la monarquia 

L'enquesta encarregada per PMI també ha preguntat als participants sobre la seva valoració de la monarquia espanyola actual. A través de presentar diverses afirmacions sobre la institució l'enquesta demana a les persones que expressin si estan d'acord o en contra. 

"La monarquia proporciona ordre estabilitat política", és una de les afirmacions que presentava l'enquesta. També es tracta de la que ha perdut més suport entre l'any 2020 i el 2021. 

Per altra banda, l'afirmació que ha guanyat més suport en el lapse d'un any és "la monarquia és una institució d'altres temps que no té sentit en democràcia". La gent a favor d'aquesta ha augmentat un 5%. 

 

 

Imatge principal: El rei Felip VI durant un discurs en una universitat / Efe