Els components del món del còmic s'han unit per signar un manifest en contra de "la impunitat" del feixisme. El text, que rep el nom de Vinyetes contra el Feixisme, ha estat impulsat com a resposta a l'assenyalament i amenaça per part de la formació de Vox a Ricardo Rodrigo Amar, president d'RBA i editor de la revista satírica El Jueves

Tal com s'explica a l'escrit, la presència d'aquest partit d'ultradreta als parlaments autonòmics i Estatal ha provocat una "creixent amenaça cap a la llibertat de gènere, d'expressió, de pensament, sexual i de por a la diferència que produeix violències contra els col·lectius més vulnerables". 

Aquest fet, continuen, s'ha vist evidenciat en els darrers dies, no només per les amenaces a l'editor de El Jueves, sinó també per l'increment d'atacs homòfobs i l'assassinat del jove gallec Samuel Luiz.

Els punts del manifest

El text assegura també que les institucions no només "blanquegen" la "ideologia neofeixista" de Vox, sinó que també les "publiciten sense cap ètica ni professionalitat pels mitjans de comunicació, que difonen el seu ideari amb total impunitat".

Per aquest motiu, s'explica que "totes les persones que componen el món del còmic: dibuixants, guionistes, coloristes, retolistes, técnicxs, editorxs, traductorxs, críticxs, divulgadorxs i lectorxs", fan les següents manifestacions:

Primerament, manifesten la "més absoluta repulsa al feixisme". "Qui aprofita el seu espai a les institucions per sembrar odi, llançar amenaces i destruir només mereix menyspreu i aïllament", continuen. 

A continuació asseguren que "la llibertat creativa és inqüestionable". "Tots els que pretenguin acovardir-nos a força de repressió, denúncies i amenaces estan perdent el temps. Seguirem creant malgrat qui pesi", indica l'escrit.

Finalment parlen del còmic com "un espai de llibertat i igualtat". "Entre nosaltres no hi caben els discursos feixistes, masclistes, racistes ni homòfobs. Qui pretengui insultar, espantar, assenyalar i humiliar ens tindrà sempre al davant", culminen.

viñetas contra el fascismo Vox tweet el jueves

 

L'amenaça a El Jueves

I és que Vox la publicació des del compte de Twitter de Vox contra Ricardo Rodrigo Amar, ha estat la gota que ha fet vessar el got.

El tuit en qüestió parla d'unes vinyetes titulades La Pandilla Voxura en la qual es feia paròdia de diferents membres de la formació. 

Aquests són alguns exemples:

La pandilla Voxura Ortega Rambo de Pega

La pandilla Voxura Espinosa Venenosa

La pandilla Voxura  Abascal Hernia Discal

La pandilla Voxura  Macarena Gangrenal

Vinyetes publicades a El Jueves sobre els membres de Vox / El Jueves

 

El tuit de Vox

Per aquest motiu, la formació de Santiago Abascal ha afirmat que la publicació "difon odi contra milions d'espanyols cada dia", i considera que és "possible" que molts d'ells "li comencin a exigir responsabilitats quan el vegin sortir del seu despatx a la Diagonal de Barcelona".

 

TUIT Vox editor El Jueves

 

Onada de rebuig 

La condemna per part de diferents entitats ha estat immediata. La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (Fape) ha condemnat de forma taxativa "l'assenyalament de Vox amb finalitat intimidadora" a l'editor.

Igualment, Reporters Sense Fronteres ha denunciat en un missatge a Twitter que "Vox traspassa tots els límits amb aquest missatge. No només els ètics, que fa temps que ignora, sinó els legals. Ens trobarà de l'altra banda".

El Col·legi de Periodistes de Catalunya s'ha sumat també al rebuig unànime de tot el sector mostrant el seu suport a El Jueves. "Com a defensors de la llibertat d'expressió i de premsa, no tolerem que es creuin línies vermelles. Rebutgem les amenaces contra mitjans, editors o periodistes", ha escrit a Twitter.

 

 

Imatge principal, la vinyeta publicada per El Jueves Espinosa Venenosa, on es fa paròdia d'Ivan Espinosa de los Monteros / El Jueves