Si ni l’Estat ni el Parlament poden frenar el Procés Constituent, que ho facin els ajuntaments. Aquest és el pla que, directament o indirectament, han posat en marxa Ciutadans i l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana per frenar l’elaboració d’una Constitució catalana.

Dos dies després que el ple de Viladecans (Baix Llobregat) aprovés una moció que rebutja el debat i votació de les conclusions del Procés per “il·legals”, els d’Inés Arrimadas han proposat estendre-ho al màxim de municipis possibles. Segons han explicat es farà “amb voluntat de consens”, és a dir, oberts a modificacions, per encabir-hi altres formacions.

Tot i que en el cas de la ciutat de l’àrea metropolitana el text va ser presentat pel PSC, que controla l’Ajuntament, Ciutadans ha estat qui ha decidit agafar la flama de la iniciativa. També recolzats en una petició de Societat Civil al portal Change.org, que ja acumula més de 1.400 signatures.

Concretament, l'organització alerta d’una “perillosa fragmentació entre catalans”, entre els qui estan disposats a trencar “la legalitat democràtica” i els qui no. A més, considera que cal defensar l’Estat de dret, rebutjar l’enfrontament institucional i la “posada en risc” de les institucions (és a dir l’autonomia).