Aquesta setmana el Congrés dels Diputats debatrà la moció de censura de Vox i sembla que aquest fet hagi impulsat el bloc de dretes format per PP, Vox i Ciutadans. Segons una enquesta de NC Report per a La Razón, les dretes creixerien si ara se celebressin eleccions al govern espanyol. 

El candidat de la iniciativa contra Pedro Sánchez serà Santiago Abascal, però la presentarà Ignacio Garriga, diputat català i futur candidat de Vox a la Generalitat. La moció serà de cara a la galeria, perquè està predestinada al fracàs. Els números no surten i ni tan sols el PP hi dona suport. Però visibilitzarà la imatge de la formació d’extrema dreta.

enquesta La Razón

El PP passaria de 89 escons a 98/99, Vox, la formació impulsora de la moció contra Pedro Sánchez, de 52 a 53/54 i Ciutadans de 10 a 9/10. Actualment, aquests tres partits sumen 151 escons, ara, segons l'enquesta, es mourien entre 160 i 163.

La gestió de la pandèmia

Els resultats d'aquesta enquesta arriben l'endemà que s'hagi fet públic que la segona onada del coronavirus ha impactat amb força a Europa i a Espanya, que s'ha convertit en un dels estats més castigats. Amb un total de casos de Covid-19 a tocar del milió, l'estat espanyol té ara la taxa de mortalitat més alta d'Europa: 36,2, segons les darreres dades del Centre Europeu pel Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès).

La gestió de la pandèmia per part del govern espanyol no l'està afavorint de cara a les enquestes: el PSOE podria perdre 6 diputats i passaria de 120 a 114/115. Per la seva banda, Podemos, els seus socis de govern, passarien de 35 a 27/28.

Ara mateix, ni el bloc de dretes ni el que forma l'actual govern espanyol tindrien prou diputats per arribar a la majoria absoluta que és de 176 diputats. 

Pel que fa als partits catalans mantindrien uns resultats molts semblats als aconseguits a les eleccions del 10 de novembre: ERC passaria de 13 a 12/13, i Junts per Catalunya podria millorar una mica i passar de 8 a 9/10.