El diputat i candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, defensarà al Congrés dels Diputats la moció de censura que el partit liderat per Santiago Abascal té previst presentar abans que acabi aquest mes de setembre contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"És un honor representar als 52 --diputats-- de VOX en la defensa de la moció de censura que donarà veu a milions d'espanyols", ha escrit Garriga al seu compte personal de Twitter.

El partit té previst que la moció es registri abans que finalitzi aquest mes i el mateix portaveu parlamentari, Iván Espinosa de los Monteros, ha anticipat que en els pocs dies hàbils que queden per a això presentarien l'escrit motivat a la Taula del Congrés i la proposta d'un candidat alternatiu a la Presidència del govern espanyol requerits.

El president de Vox va anunciar el mes de juliol passat des de la tribuna de l'hemicicle del Congrés la intenció de la seva formació de llançar aquesta moció de censura en un discurs en el qual va censurar la gestió del Govern durant la crisi del coronavirus i va alertar que si Sánchez seguia al Palau de la Moncloa a la tardor, els espanyols serien "de nou els campions de l'epidèmia i de la ruïna".

En aquesta intervenció durant el debat del Fons de Reconstrucció europeu, el líder de la formació va assegurar que al partit no li quedava "més remei" que prendre aquesta mesura davant de la nefasta gestió del govern de coalició, advertint que els espanyols "no poden esperar més" i no entendrien "estratègies i tàctiques polítiques". "Evitem el pitjor i tornem la veu al poble espanyol", va demanar.

Des d'aleshores, la formació havia mantingut fins ara la disposició del líder de Vox a liderar-la encara que deixant clar que no tenia perquè ser ell si es trobava una persona que generés més consens i que no estigués associada a cap signe polític.

Durant aquest temps, el partit ha mantingut contactes per estudiar aquesta possibilitat i des de Vox s'ha explicat que han trobat "molta comprensió" però "poques ganes d'exposar-se en públic". "Amb aquest govern, el pitjor passa cada dia i cada dia és pitjor que l'anterior. Com més esperem pitjor serà", va assenyalar aquest mateix dimarts el portaveu parlamentari de Vox.

Finalment, serà el diputat Ignacio Garriga Vaz de Concicao, que forma part de la direcció del grup parlamentari al Congrés com a portaveu adjunt i és el candidat de Vox a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, que defensi aquesta moció.

Garriga, que també va ser el candidat de Vox per Barcelona a les eleccions generals d'abril i novembre de 2019, es va encarregar de coordinar la campanya del partit a  les últimes eleccions autonòmiques de Galícia i País Basc.

Lluny de la majoria necessària

Perquè la moció de censura tirés endavant, Vox necessitaria el vot favorable de la majoria absoluta dels membres del Congrés dels Diputats, és a dir, 176 escons, una xifra que està lluny d'assolir a causa de la falta de suports de les formacions com el Partit Popular o Ciutadans, a més del 'bloc de la investidura' que va permetre a Sánchez arribar a La Moncloa.

Des del PP s'ha denunciat que la moció de censura de Vox només "dona ales" a Pedro Sánchez perquè és impossible que tiri endavant ja que necessita majoria absoluta i, entre altres, el suport del "partit d'Otegi o el de Torra", en paraules del portaveu al Senat, Javier Maroto.

Ciutadans també ha rebutjat donar suport a aquesta mesura, que considera com "una campanya de màrqueting pur i dur", i ha denunciat que la mateixa costarà diners als espanyols, restarà credibilitat a Espanya i no servirà per canviar l'Executiu.

Una campanya que "costarà diners a tots els espanyols, es perdrà més d'una setmana de feina al Congrés dels Diputats quan estem amb una crisi econòmica i social a sobre de la taula i, a més, li costarà credibilitat a nivell internacional al nostre país", va assegurar l'estiu passat la portaveu de l'Executiva nacional del partit, Melisa Rodríguez.