El Moviment Quebec Independent ha organitzat aquest cap de setmana una “marató postal” en que s’han escrit desenes de postals als presos polítics i exiliats catalans (foto), segons ha informat Radio Canada. Al capdavant de la iniciativa hi ha Martine Ouellet, antiga ministra de Medi Ambient del Quebec i diputada independent a l’Assemblea Nacional del Quebec. Fins al juny de l’any passat, Ouellet era la presidenta del Bloc Québécois, sobiranista.

En el mateix informatiu, Radio Canada explica que la Société Saint-Jean-Baptiste (SSJB), l’associació independentista més antiga del Quebec, ha tornat a acusar al govern federal canadenc de “sabotejar la visita de Carles Puigdemont per motius polítics” endarrerint la concessió del permís d’entrada al president exiliat. “Puigdemont encara espera autorització d’Ottawa [la capital federal canadenca] per visitar els seus aliats sobiranistes al Quebec”, diu l’emissora.

El president de la SSJB, Maxime Laporte, ha acusat al govern federal de Justin Trudeau de “ser còmplice objectiu de l’autoritarisme espanyol”. A la revista d’aquesta entitat Laporte afegeix: “exigim que Ottawa revisi la seva postura”. El viatge de Puigdemont s’havia previst del 2 al 5 d’abril passat.

També ha criticat Trudeau l'actual cap de files del Bloc Québécois, Yves-François Blanchet, en la columna d’avui al diari Le Soleil. “Trudeau va defensar els principis democràtics dels països occidentals a la cimera de l'OTAN. Els principis democràtics dels països occidentals permeten o condonen l'empresonament i l'exili dels càrrecs electes catalans per les autoritats espanyoles?”, pregunta Blanchet. “El president de Catalunya, Carles Puigdemont, és un cap d’estat menys legítim que Justin Trudeau? El dret a l’autodeterminació del poble català és menys vàlid que el del Quebec o d’Escòcia, que han celebrat referèndums sobre la seva independència política?”.

El diputat sobiranista castiga també l’Associació de Parlamentaris de la Francofonia, reunida aquesta setmana a Quebec, perquè “no es van portar bé en refusar-se a denunciar al govern de Madrid i el delegat del Quebec, dòcil, es va abstenir a la votació”.