El fòrum d'inversions hispanomarroquí que es va celebrar aquesta setmana a la ciutat de Dajla, en el Sahara Occidental, va animar les empreses espanyoles a invertir en aquesta regió.

A l'esdeveniment, que els organitzadors destaquen que constitueix un pas més en la normalització de les relacions entre ambdós països, han assistit uns 250 empresaris espanyols amb interessos en la regió.

L'acte el va inaugurar a través d'una videoconferència el ministre d'Indústria i Comerç del Marroc, Ryad Mezzour, que va garantir que el Sàhara Occidental suposa una gran oportunitat per als empresaris que vulguin "fer créixer el seu negoci de forma exponencial", amb especial recalcament en els inversors espanyols. El ministre es va dirigir al públic en castellà, un gest va provocar l'aplaudiment dels assistents.

Mezzour va ressaltar el potencial econòmic del Sàhara Occidental gràcies a sectors en auge com el turisme, la pesca o la producció energètica eòlica i solar.

A més, es va referir a un dels grans projectes de la zona: el nou port de Dajla, que comptarà amb una zona industrial i logística "de primer ordre" que convertirà a la regió en una "porta d'entrada a l'Àfrica".

Per tot això, va assegurar que Dajla compta amb les "bases per acollir noves oportunitats d'inversió". En concret, va al·ludir a la "progressiva localització d'indústries pesants en aquestes regions, ja que la zona és coneguda per tenir un dels millors potencials eòlics i solars del món". "Això els converteix en una destinació privilegiada per a molècules verdes com l'hidrogen, que avui s'utilitza per a l'acer, l'amoníac i els materials de construcció", va afegir.

Finalment, Mezzour s'ha referit al potencial d'aquesta regió per "concentrar el desenvolupament de nous teixits industrials entorn de les energies renovables, vinculats a la producció d'hidrogen verd, com la dessalinització i l'electròlisi".

Durant l'acte també intevinó Yanja Khattat, president de la Regió de Dajla Oued Eddahab --equivalent a un president autonòmic a Espanya-; i Lamine Benomar, wali (governador) de la regió de Dakhla.

Com a representant de la delegació espanyola va intervenir l'empresària María José Tato Mera, que va explicar la seva experiència inversora a la regió. Tato va assegurar que en un inici tenia "reticències" i un cert escepticisme, especialment entorn de la seguretat jurídica que podia trobar-se al país. Sense embargo, va afirmar que s'ha "sentit com casa" des que va començar a invertir en Dajla i molt "sorpresa" per la "capacitat de creixement de la zona".

Després d'ella van parlar diversos inversors espanyols, entre els quals es trobava Rachad Andaloussi Ouriaghli, empresari valencià d'origen marroquí. Andaloussi va manifestar que "el nou context polític obre moltes portes als empresaris espanyols". "Tenim més dret que obligació de ser aquí respecte a altres països, no es pot arribar més tard", va exposar l'empresari valencià.

Durant la primera jornada del fòrum d'inversions Espanya-Marroc es van celebrar diversos panells sectorials de debat, amb l'objectiu de presentar les oportunitats de negoci de la regió als operadors espanyols.

En aquest sentit, es va posar especial èmfasi en la proximitat cultural, l'estabilitat econòmica, política i social, el sòlid marc legal i la varietat de recursos naturals com a motius per invertir en Dajla, entre altres factors.

Així mateix, l'esdeveniment va servir com a punt de trobada entre empresaris espanyols i marroquins interessats en la zona. Al fòrum va assistir una nombrosa representació de pimes espanyoles, sobretot catalanes i canàries. Els sectors que van acaparar un interès més gran van ser la pesca, l'aqüicultura, el turisme, les energies renovables i la logística, entre d'altres.