Des de l'incertesa, al separatisme i la lluita. Després que aquest diumenge a la nit s'investís a Carles Puigdemont president de la Generalitat, la premsa internacional se n'ha fet ressò de diverses maneres.

EUA

El nou president obre la secció d'internacional del The New York Times sota un títol que emfatitza que tirarà endavant amb la independència de Catalunya. "Una coalició separatista va guanyar les eleccions, però sense escons suficients com per formar govern sense el suport de la CUP”, explica el rotatiu nord-americà. També destaquen que el fet que s’hagi apartat Mas, “no soluciona el problema de Madrid” i recorda que Rajoy s’enfronta a una “lluita” per mantenir el càrrec.

Regne Unit

"Torna la independència de Catalunya amb un nou líder separatista", subratlla amb un caire victoriós el britànic The Guardian, que recorda que "el país està en punt mort" des del 20D.

En aquesta línia, el Financial Times alarma que això arriba en un “moment de debilitat política a Espanya” pel Congrés tan fragmentat que va sortir del 20D i destaquen que el Govern de Puigdemont tindrà la funció de “crear un estat dins de l’Estat”.

La BBC destaca que després de la incertesa viscuda aquests darrers tres mesos a Catalunya, el nou president de la Generalitat s’ha compromès a “continuar amb els plans del seu antecessor” de fer la secessió en 18 mesos i que tant el PP com el PSOE ho rebutgen.

Alemanya

La premsa alemanya assenyala que Catalunya ja pot començar a treballar per la independència. Així ho publica el Frankfurter Allgemeine, que afegeix que l'acord dels "separatistes" per formar govern posarà Madrid "sota pressió".

El Zeit enfoca la qüestió en la mateixa línia i asseguren que el fet que el Parlament hagi optat pel "separatista" Puigdemont, "planteja la preocupació més gran a Madrid, on el Govern està fent pocs progressos".

França

"Gir dramàtic als esdeveniments de Catalunya". Aquesta és la primera frase que Le Monde publica en un article titulat "els nacionalistes catalans units per la secessió".

Le Figaro explica que "un separatista desconegut va ser investit ahir president regional” i afegeix que, per això, "Catalunya forma el seu govern de lluita".

Itàlia

"Més pressió als partits nacionals, incapaços de formar un govern de majoria després de les últimes eleccions”. Així veu La Repubblica l'elecció de Puigdemont com a president de Catalunya, mentre que Il Corriere della Sera destaca que "el mandat de l'independentista" és "separar la regió espanyola en 18 mesos".