El mitjà francès Le Drenche ha obert un debat telemàtic on els cibernautes poden opinar sobre si la UE ha d'intervenir amb el diàleg entre Catalunya i Espanya

En un article publicat aquesta setmana, el mitjà ofereix una visió en contra i una altra a favor, i permet que els lectors s'afegeixin a la llista de pros i contres. De context, explica els origens del moviment independentista, que situa en ple  segle XVII, marcat per la revolta catalana contra Espanya el 1640. Aquests moviments, diu el digital, van ressorgir al segle XIX, en el moment de la forta industrialització a Catalunya i pel retorn de la llengua catalana com a llengua viva.

Com a punts determinants en destaca la retallada de l'estatut d'Autonomia de Catalunya el 2010, quan el Tribunal Constitucional va anul·lar 14 articles de l'Estatut del 2006 per considerar inconstitucional, en particular, la referència a la nació catalana.

Les eleccions parlamentàries a Catalunya del setembre de 2015, explica el mitjà, van atorgar una majoria independentista al Parlament per primera vegada. Carles Puigdemont va ser elegit president de la Generalitat el gener del 2016 amb la promesa de celebrar un referèndum d'independència, que finalment es va produir l’octubre del 2017. "Les tensions augmenten entre Catalunya i Espanya, i les autoritats espanyoles intenten evitar que es produeixi la votació, inclòs l’ús de la força", explica.

El mitjà francès ha considerat obrir el debat avui per la rellevància que ha pres la crisi entre Catalunya i Espanya internacionalment després de la sentència. "El 14 d'octubre de 2019, el Tribunal Suprem espanyol va condemnar 9 líders del moviment independentista català a entre 9 i 13 anys de presó". "Aquesta decisió del Tribunal Suprem espanyol ha revifat les protestes per la independència de Catalunya que han durat unes setmanes en aquesta regió", dóna de context. 

El debat sobre si cal la intervenció europea s'obre amb Alfred de Zayas a favor i José Pedro Teixeira Fernandes en contra.

Debat intervenció UE

El primer, exsecretari del Comitè de Drets Humans de l’ONU, considera argumenta que la Comissió Europea ja va utilitzar l'article 7 contra Polònia i Hongria, "on la situació era menys greu". En canvi, Teixeira Fernandes que és Investigador a IPRI-NOVA, a Portugal, esgrimeix que es tracta d’una qüestió del dret intern de l’estat espanyol, no d’una competència de la Unió Europea.