L'exclusiva sobre els missatges de Carles Puigdemont a Toni Comín que ahir treia a la llum el Programa d'Ana Rosa de Tele5, i que va fer que la mateixa presentadora del magazín matinal presumís una vegada i una altra de la informació aportada per un càmera de la cadena de Mediaset, ha aconseguit vendre l'argument als unionistes que el procés ha acabat.

Els grans diaris de Madrid celebren avui en els seus editorials que s'hagi "desemmascarat" Puigdemont i el procés en general i aplaudeixen que ara "comenci a sortir tot a la llum" i, malgrat que sempre han predicat en contra del procés i mai no han amagat les seves ganes que s'esfumi del mapa, es lamenten que hagin "enganyat" els catalans.

I, amb tot això, aprofiten —una altra vegada— l'ocasió per utilitzar diferents adjectius pejoratius contra tots els polítics vinculats amb el procés, però sobretot contra Puigdemont, a qui titllen de "presumpte delinqüent que fa molt temps que va deixar de ser creïble" o de "farsant fins al final".

Persistir en la mentida

Sota el títol "La gran mentida del «procés»", La Razón explica com el fet de persistir en "mantenir viva la flama i el convenciment que, al final, l'Estat claudicaria a les seves pretensions [...] passava per persistir en la mentida", cosa que defineixen com un "acte immoral".

Per als de Francisco Marhuenda, ara s'ha fet un pas més en la realitat política i s'ha vist com "el desafiament secessionista havia falsejat l'opcions reals de sortir victoriós" i carreguen contra Puigdemont per "deixar clar que mentien a consciència".

La portada del diari citat torna a estar ocupada per la qüestió catalana i en diferents articles i ocasions insisteixen en la idea que "el procés està esgotat i no té sortida", mentre posen en relleu que "no és la primera vegada que transcendeix que per als dirigents de l'independentisme el «procés» era inviable".

Segons el seu parer, també és un "engany" el fet de "difondre la idea que existeix una majoria social que permet la via unilateral, quan els resultats electorals no ho avalen i l'esmentada via només condueix a un xoc frontal amb l'Estat de Dret amb les conseqüències penals ja conegudes".

Precisament per tot això, i amb els seus arguments en mà, celebren que "el futur de Puigdemont i dels dirigents de «procés» pot dilucidar-se més aviat de l'esperat si se sustenta el delicte de rebel·lió i el Suprem decideix la inhabilitació abans de la sentència.

Xoc amb la realitat

El País torna a deixar anar una nova perla a la seva editorial titulada "Els independentistes xoquen amb la realitat", que comença definint a Puigdemont com el "cabdillisme encarnat" en la seva figura, considera que l'"èxit" del president en funcions "es torna avui en contra de les files independentistes quan aquestes comproven la confessada debilitat del seu líder".

Com l'anterior, aquest diari també aplaudeix que els missatges filtrats "aprofundeixen greument les fissures que ja venia patint el bloc secessionista" i es lamenta que Puigdemont sigui "la figura emblemàtica que ha encarnat la rebel·lia i el victimisme del secessionisme", així com que "ofereixi la imatge d'home aïllat amb la sort llançada" perquè, als seus ulls, això és "un cop emocional per a l'independentisme".

Ara bé. Subratllant que això és "un ineludible xoc amb la realitat", el rotatiu dona per fet que "és qüestió de temps que les fissures es converteixin en una fractura que li obligui a trobar líders lliures de càrrecs, tret que al sacrifici dels ara perseguits es una la renúncia a governar Catalunya".

Per tot això, tenen clar que "el compte enrere s'accelera" perquè "a falta de criteri unànime sobre els terminis legals per a la sessió d'investidura, la justícia espanyola imposa els seus", al mateix temps que asseguren que si el jutge Pablo Llarena acaba inhabilitant en dos mesos als càrrecs independentistes, "les baixes a les files independentistes seran importants en quantitat i qualitat".

Una situació que desembocaria en "una derrota històrica que només una reacció ràpida del secessionisme pot minimitzar amb nous líders disposats a governar respectant els marges que marquen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia".

Cinisme

Per a El Mundo, els missatges de Puigdemont demostren que el seu "cinisme" ha quedat "al descobert". Donant per fet que "que el procés sobiranista cavalca des dels seus inicis a cavall d'una farsa política d'onerós cost era cosa sabuda", aquest diari vol deixar clar que "faltava que el cinisme dels líders independentistes, capaços d'esgrimir un discurs oficial diametralment oposat al mantingut en privat, es mostrés a ulls de tota l'opinió pública en tota la seva cruesa".

Justament per això, i perquè consideren que "es tracta d'un contingut d'indubtable interès informatiu", citen els advocats del president en funcions i de Comín a no denunciar a Tele5 per "un presumpte delicte de revelació de secrets per retallar la difusió d'uns comentaris que han provocat una catarsi en el secessionisme".

Una "catarsi" que posa els seguidors de Puigdemont "davant el mirall de la monumental estafa" i que posa de manifest —sempre segons el diari citat— que això "es tracta d'una victòria nítida de l'Estat"; això sí, "malgrat les graponeries comeses pel Govern [espanyol] i l'aplicació d'un 155 lax".

Així doncs, asseguren que això ha desembocat en "el triomf de la legalitat davant el rupturisme", però deixa encara "en mans d'ERC" la formació d'un Govern i li aconsella "no cedir al xantatge personalista del seu exsoci".

El frau

ABC titula el seu editorial subratllant que Puigdemont ha estat "un farsant fins al final" i subratllant que l'independentisme "s'ha convertit en un autèntic frau per als ciutadans de la seva autonomia, que ja no mereixen més preses de pèl."

El diari citat aplaudeix que "l'esperpent en què Carles Puigdemont ha situat la política catalana va assolir ahir un punt de no retorn" i, el pitjor, per referir-se al president en funcions i no repetir al llarg de l'article el seu nom ho defineixen com a "presumpte delinqüent fa molt temps que va deixar de ser creïble".

Titllant de "tragicomèdia" la situació política a Catalunya, ABC aprofita l'ocasió per advertir els catalans que "qui pensi que l'Estat de Dret no es basa en la separació de poders, i que n'hi ha prou amb la simple elecció d'una majoria d'escons separatistes per donar legitimitat a un cop d'estat, està totalment equivocat".

I, finalment, celebren, com Ana Rosa, que el procés "ha acabat" perquè consideren que "l'embafament d'un joc suïcida ha arribat a un punt de no retorn i l'exigència democràtica és la conformació d'un govern legal en mans d'un president legítim".

Justament en aquest sentit, animen a la ciutadania i als partits sobiranistes a "abandonar la covardia i girar full de Puigdemont com més aviat millor" perquè "el seu nivell destructiu està en el trànsit de convertir-se en un drama per a l'estabilitat política perquè el joc ha acabat".

Carrabina d'Ambrosio

Per a El Español, els missatges de Puigdemont "desmunten el mite del qual el procés era poc menys que l'obra d'uns genis de la política que tenien tot calculat al mil·límetre" i expliquen que tot això demostra que "han volgut construir una imatge per poder sumar així més gent al seu projecte".

Però els de Pedro J. Ramírez aprofiten l'ocasió per carregar contra el govern de Rajoy perquè, al seu parer, "li interessava a més conrear aquesta idea de la perspicàcia separatista: tenia excusa per tapar els seus errors", però també per recordar el petó de Puigdemont a la bandera espanyola.

Tot això ho defineixen com a "ridícul", però insisteixen que "el ridícul majúscul i definitiu ha arribat amb els missatges de mòbil en els quals Puigdemont reconeix que això "s'ha acabat".

 

A part d'això, a la seva portada aplaudeixen Ana Rosa per acabar amb el "monopoli" de Ferreras amb aquesta exclusiva, mentre continuen definint la situació com una "autodestrucció de Puigdemont".