Emotiva reacció de l'eurodiputat i filòsof Toni Comín a la mort del professor Xavier Rubert de Ventós aquest dissabte als 83 anys. En un missatge al seu compte oficial de Twitter, Comín ha recordat amb unes breus paraules els "més de 30 anys d'una amistat" que assegura que ha acabat inspirant "quasi devoció" cap al filòsof barceloní. Ha posat de manifest que fins ara "ni tan sols la malaltia i l’exili ens han separat", però que, gràcies a ell, ha pogut comprendre que "les persones que més estimem mai no moren". "Que hagis sigut el meu amic és un dels grans privilegis de la meva vida", ha celebrat Comín per concloure el missatge de comiat.

Toni Comín s'acomiada de Rubert de Ventós

Amb aquesta piulada, l'eurodiputat de Junts s'acomiada del filòsof Rubert de Ventós. Tots dos comparteixen interessos en el mateix camp acadèmic, però també van coincidir en les conviccions polítiques: en un principi, vinculats al corrent socialista de Pasqual Maragall i que s'aproparen més tard a l'independentisme. Més concretament, el filòsof desaparegut va donar suport a Convergència i en els darrers anys va evolucionar cap a l'independentisme (un independentisme "no nacionalista", segons va puntualitzar), tot i que sempre va ser crític amb el procés. Per contra, Comín es va exiliar i fou escollit eurodiputat. En les seves respectives carreres polítiques, ambdós es distanciaren del PSC amb l'inici del procés d'independència. Durant 30 anys, van compartir una amistat la qual, segons ha posat en relleu Comín, els ha dut "junts fins al final".

Polítics recorden a Xavier Rubert de Ventós

L'eurodiputat de Junts no ha estat l'únic que ha recordat la figura de Rubert de Ventós aquest dissabte. En una piulada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat la feina del desaparegut com a filòsof, escriptor, professor, crític d'art i activista polític: "Ens ha deixat Xavier Rubert de Ventós, filòsof, escriptor i una figura clau per a Catalunya. Implicat sempre en fer avançar el nostre país des de diferents àmbits, durant anys va presidir el jurat del Premi Internacional Catalunya. El meu condol a la família i amics", ha escrit el president. La consellera de cultura, Natàlia Garriga, ha assegurat que avui és un dia de dol, amb la pèrdua "d'un dels pensadors més importants a casa nostra", destacant la seva trajectòria i la Creu de Sant Jordi que se li va atorgar el 1999. Per la seva part, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha destacat "el seu pensament rigorós, crític, i el seu compromís exigent han influït en el país, l’han ajudat a avançar i a reforçar-se internament".