Els polítics catalans han volgut destacar la figura de Xavier Rubert de Ventós, que ha mort a Barcelona als 83 anys, descrivint-lo com a figura clau per a la història recent de Catalunya, per la seva feina com a filòsof, escriptor, professor, crític d'art i activista polític. En una piulada, el president Pere Aragonès des de Lleida, on se celebra el Congrés d'ERC, ha escrit: "Ens ha deixat Xavier Rubert de Ventós, filòsof, escriptor i una figura clau per a Catalunya. Implicat sempre en fer avançar el nostre país des de diferents àmbits, durant anys va presidir el jurat del Premi Internacional Catalunya. El meu condol a la família i amics". Per la seva part, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que "el llegat que ha deixat Xavier Rubert de Ventós en el camp de la filosofia i la política demostra un ferm compromís amb els valors i una gran estima pel seu país", en el seu missatge de condol. 

Des del Govern, la consellera de cultura, Natàlia Garriga, ha assegurat que avui és un dia de dol, amb la pèrdua "d'un dels pensadors més importants a casa nostra", destacant la seva trajectòria i la Creu de Sant Jordi que se li va atorgar el 1999, "sempre compromès amb el progrés, la cultura i Catalunya". El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha compartit una imatge amb el filòsof. 

Piulada Pere Aragonès
Piulada Pere Aragonès

Missatges des de Junts per Catalunya 

Carles Puigdemont no ha dubtat a destacar la figura del filosof a través de les xarxes socials: "El seu pensament rigorós, crític, i el seu compromís exigent han influït en el país, l’han ajudat a avançar i a reforçar-se internament". Per la seva part, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha lamentat que avui "Catalunya perd un gran i lliure pensador. Les seves reflexions no deixaven espai per la indiferència. Políticament compromès amb el batec del país i la seva causa per la llibertat. El meu condol a amics i familiars. DEP.", tal com ha escrit a les xarxes socials. La presidenta de Junts i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, també ha compartit les seves reflexions al voltant de la figura de Rubert de Ventós a través del seu perfil institucional a les xarxes socials. "Entristida per la mort de Xavier Rubert de Ventós, un savi murri i valent que sovint anava contra corrent per ser coherent amb un pensament en evolució. Gran conversador, amant de la vida i del país. Com a president del jurat del Premi Internacional Catalunya també ens va ser far", ha recordat Borràs. 

Piulada Jordi Turull
Piulada Jordi Turull

Per la seva part, Jordi Sànchez ha compartit també unes sentides paraules: "En Xavier Rubert va ser clau a finals dels 80 en la batalla a favor del català a Europa. Més tard va abraçar la causa sobiranista, raonada i desacomplexadament. Honest, intel·lectualment solvent, lliure i sempre sorprenent. Gràcies per la vida viscuda. EPR". Qui va ser president de la Generalitat, Quim Torra, també s'ha volgut sumar a les mostres de condol: "Xavier Rubert de Ventós ha estat un savi compromès amb el coneixement, la societat i Catalunya. Li hem d’agrair l’aportació cabdal que ha fet a la filosofia i a la necessitat de la independència pel nostre país. Descansi en pau.

Missatges dels socialistes catalans 

Entre 1982 i 1994, Rupert de Ventós va tenir una carrera política molt activa. En aquesta època va militar al Partit dels Socialistes de Catalunya, i va ser diputat al Congrés per aquest partit del 1982 al 1986, per més tard passar al Parlament Europeu (va ser eurodiputat del 1987 al 1994), i posteriorment va donar suport a Convergència i l'independentisme. Avui, el ministre Miquel Iceta ha escrit un breu missatge de condol a les xarxes socials, mentre que Salvador Illa, cap de l'oposició a Catalunya, l'ha definit com a "intel·lectual i polític, que va dur a terme una important tasca com a parlamentari tant al Congrés dels Diputats com al Parlament Europeu". "Ens deixa un destacat llegat polític, filosòfic i cultural. EPD", ha escrit en una piulada. El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha escrit un missatge molt similar al d'Illa: "Ens ha deixat Xavier Rubert de Ventós, un referent del pensament i de la filosofia. Les seves extenses obres ens han servit per reflexionar sobre la ciutat i la societat".