La manifestació independentista d'aquest dijous contra la cimera hispanofrancesa va deixar una mostra de rebuig evident contra la presència de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a Barcelona. Els presidents espanyol i francès van ser els principals objectius dels xiulets i l'escridassada general per part dels 30.000 activistes, segons els organitzadors, que van concentrar-se a les escales de Montjuïc i amb l'atenció fixada sobre el Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC). Ara bé, i malgrat que l'independentisme va mostrar-se unit durant la major part de la jornada, hi va haver espai també pels retrets interns: un grup de manifestants va dirigir-se a la delegació d'ERC, encapçalada pel president d'ERC, Oriol Junqueras, amb xiulets i crits de "fora botiflers" i "Puigdemont, el nostre president".

I algú encara va ser més contundent. "Junqueras, traïdor, et volem a la presó", va dir una veu. Davant d'aquest atac greu, ja ha reaccionat el ministre de Cultura, Miquel Iceta. "Quan escolto crits de 'Junqueras, torna a la presó' sento molta pena", ha afirmat el també exprimer secretari del PSC, durant una visita a Santa Coloma de Gramenet. Iceta, doncs, ha sortit en ple suport al republicà. "No hem de desitjar el mal de ningú. Junqueras i la resta han patit prou i han demostrat prou compromís amb el país perquè estalviem expressions que fan mal als afectats i a la resta". No s'ha quedat aquí, i ha apel·lat a fer un "gran esforç" per respectar les idees i les persones. "No m'agrada que hi hagi crits contra ningú".

Iceta també s'ha referit a la manifestació en si, que ell ha assegurat que no va ser "una demostració de força". Malgrat que l'assistència va superar totes les previsions, i que els crits van arribar fins a l'indret on es trobava Pedro Sánchez juntament amb Emmanuel Macron i Pere Aragonès, el socialista ha assegurat que es va mostrar la divisió del moviment independentista. Amb tot, ha sentenciat que l’independentisme no va tenir "un dia feliç" en la concentració contra la cimera.

 

Alícia Romero, indirectament en la mateixa línia

També s'ha pronunciat en la mateixa línia la portaveu del PSC, Alícia Romero. Des de Valls, la socialista ha dit que respecten "totes les manifestacions que hi hagi", així com la decisió dels diferents partits i entitats independentistes de sumar-se a la convocatòria. Malgrat la presència d'ERC, ha celebrat l'assistència de Pere Aragonès a la cimera. "Va fer bé fent d'amfitrió al seu país". Però ha tingut un moment per a la crítica, referint-se indirectament als crits de rebuig que va rebre Oriol Junqueras. "El que no ens agrada són els xisclets a ningú. S'ha de respectar tothom i, per tant, no ens agraden aquest tipus de situacions", ha dit, sense explicitar el nom del president d'ERC.