La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha carregat contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, pel seu suport al govern de Pedro Sánchez. En referència al discurs de Nadal d'Aragonès, en el qual va fer al·lusió a un acord de claredat el 2023 que permeti als catalans votar sobre el seu futur.  Nogueras ha recordat al president que el Parlament ja va rebutjar l'acord que proposa. A més, també ha criticat que el seu discurs "va ser més de partit que de país, va ser de president petit" i no ha concretat si participaran del debat que vol impulsar per donar-hi forma. "Són un Govern en minoria, i les propostes que ha fet s'han rebutjat al Parlament. És responsabilitat d'ell decidir què fa amb el poder que té, explicant que no té el suport majoritari del Parlament", ha afirmat en una entrevista a Europa Press.

L'alternativa a l'acord de claredat que planteja Nogueras és practicar la "confrontació i posar per davant el país i no el partit", l'actitud que reivindica que duen a terme Junts i ella al Congrés. La portaveu de Junts al Congrés defensa que es pot fer política i aconseguir avenços per a Catalunya "sense anar de la mà de qui et vols separar, t'ha enviat a presó i a l'exili", en referència al suport d'ERC al govern espanyol. "A Pedro Sánchez, qui el manté en el poder, qui li ha donat el poder i qui li aprova els pressupostos és ERC", ha criticat Nogueras, que considera que Catalunya està pitjor que mai des d'aleshores perquè, a parer seu, ha perdut competències i recursos.

Crítiques contra ERC i PSOE

Míriam Nogueras ha atacat ERC i PSOE, als qui ha acusat de "desballestar Catalunya" i ha defensat que ja es va celebrar un referèndum l'1-O del 2017 en vista de la voluntat del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de segellar un acord de claredat. "El referèndum ja el vam fer. En les últimes eleccions a Catalunya va guanyar l'independentisme per un 52%. Tot el que no sigui complir el mandat és contribuir al que està passant en els dos últims anys. I és que ERC i el PSOE estan desballestant Catalunya", ha defensat Nogueras.

La resposta de Nogueras s'ha produït després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi afirmat aquesta setmana que no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya per molt que el Govern el reclami, i que no cap en la Constitució. La portaveu de Junts considera que cal preguntar a Aragonès per què insisteix a celebrar un referèndum que La Moncloa rebutja: "Han d'estar molt còmodes on estan per voler seguir allargant-ho", ha reblat. 

Sobre la taula de diàleg, ha assenyalat que és "fum" perquè no ha aconseguit ni l'amnistia ni el dret a l'autodeterminació, i també ha carregat contra la reforma del Codi Penal que va derogar el delicte de sedició, transformant-lo en un altre de desordres públics, i va reformar la malversació. "S'ha aprovat que ara per sortir al carrer i per manifestar-nos podem anar a presó. Ara sí que està escrit que, per fer el que estem fent, podem anar a presó. Ara sí que som uns delinqüents", ha lamentat.

Renovació del TC

En relació amb la renovació del Tribunal Constitucional (TC) ha assegurat que ni els sorprèn ni els amoïna perquè els jutges que l'integren "es tornen tots conservadors" quan sobre la taula hi ha qüestions relacionades amb Catalunya. "El PP i el PSOE respecte a Catalunya són exactament el mateix. Els fets i la història ho demostren", ha criticat Nogueras, que considera que es pronunciaran en la mateixa línia en el moment de decidir sobre qüestions com la del 25% de castellà a les aules, entre d'altres. 

Pel que fa al decret de mesures socials i econòmiques del govern espanyol, ha demanat veure "què amaga i què hi ha darrere d'aquest reial decret macedònia perquè sempre et colen temes que són oposats a les polítiques de xoc" anunciades, que les ha qualificat de justes i de mínims. "Amb la mà esquerra, aquest govern progressista ens venen polítiques socials, i amb la mà dreta està compensant els de sempre", ha defensat.