Junts fa el tret de sortida de la campanya de les eleccions generals 2023 en un acte marcat per la pluja. Des del Palo Alto de Barcelona, la candidata del partit al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha arrencat el camí cap al 23-J deixant clar que els vots a la formació tindran "el preu més alt": "Cap vot custodiat per nosaltres es regalarà i menys a canvi de res perquè ens segueixin maltractant com ha estat fent l'Estat governi qui governi". Nogueras ha afirmat que "arriben veus des de Madrid que estan espantades" davant la possibilitat que "Junts sigui determinant": "Feia molt temps que Catalunya no feia respecte i ho estem aconseguint, posarem el preu més alt a tots i cadascun dels vots, i això incomoda".

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

La número 1 dels juntaires a la cambra baixa espanyola ha concretat que això significar "no fer de 'palanganeros' de cap govern espanyol". "Amb nosaltres, res serà igual; si depèn de nosaltres, tot canviarà a Madrid, però també a Catalunya", ha afegit. Encara sobre els vots a Junts, Míriam Nogueras ha destacat que "no estan al servei ni del Partit Popular, ni del PSOE, ni de Felip VI; estan al servei de Catalunya, per tant, ni PP ni PSOE, Catalunya". Nogueras, però, ha admès que és un moment "complicat" i que hi ha "cert desànim i cansament", amb "dificultats" com la sentència d'aquest dimecres del TGUE, que va retirar la immunitat al president Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Amb tot, la candidata creu que cal mantenir "moral de victòria" perquè estan "en condicions de canviar-ho tot".

Míriam Nogueras Jordi Turull acte Junts 6 juliol 2023   Miquel Muñoz
Míriam Nogueras, acompanyada de Marta Madrenas, Josep Maria Cruset, Jordi Turull i Toni Castellà / Foto: Miquel Muñoz.

Cap investidura si no hi ha "reconeixement a l'autodeterminació"

El candidat de Junts al Senat per Barcelona, Toni Castellà, ha ampliat el que significa el lema 'ja n'hi ha prou' de la candidatura per al 23-J. El també portaveu nacional de Demòcrates ha concretat que no hi haurà cap investidura "sense el reconeixement del dret a l'autodeterminació que vam exercir l'1 d'octubre". "Està en joc la supervivència com a nació, hem de passar de plantar cara a doblegar-los, no estabilitzarem cap govern espanyol i que repeteixin les eleccions totes les vegades que faci falta, però ni un pas enrere", ha clamat Castellà. El flamant diputat al Parlament ha admès que la sentència del TGUE del dimecres és "injusta" i que no contribueix a un bon estat d'ànim, però que no hi ha "dret ni èticament ni moralment a rendir-se". "El 23-J la resposta que hem de donar és que hi ha una majoria social per la independència i que no ens aturarem, hem d'omplir les urnes perquè no s'ha acabat res", ha sentenciat.

Jordi Turull dispara contra el PSOE: "El vot útil per a Espanya és un vot inútil per a Catalunya"

També ha intervingut a l'acte el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, que ha arremès contra el PSOE: "Ara ens venen amb l'espantall de PP i Vox i que està en joc la democràcia, van d'abanderats de la defensa dels drets però, de quins drets parlen? Del seu dret a qualificar-nos de terroristes? De reprimir el dret de reunió i manifestació perquè vas amb estelada? Del dret a matar civilment la gent a través del Tribunal de Comptes? Com tenen la barra de dir que està en joc la democràcia quan ells la trepitgen cada vegada que fa falta per escapçar l'independentisme". En paral·lel, ha criticat que els socialistes es presentin com el "vot útil": "El vot útil per a Espanya és un vot inútil per a Catalunya". Per tot plegat, Turull ha fet una crida a votar Junts perquè "per defensar Catalunya només estem nosaltres" i ha apel·lat a la "reacció del poble de Catalunya" per convertir la "indignació en coratge i determinació": "No pactarem segons què a canvi de deixar-ho estar", ha promès.

Jordi Turull acte Junts 6 juliol 2023   Miquel Muñoz
Jordi Turull, durant l'acte d'inici de campanya de Junts per al 23-J / Foto: Miquel Muñoz.

Per la seva banda, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha alertat dels efectes de l'abstenció independentista a les eleccions generals: "Hi ha gent que té raó d'estar cansada o desanimada, però des del cansament o el desànim no farem la independència, prou de fomentar l'esperit de derrota". "L'Estat només comptarà els que anem a votar, la nostra desmobilització és la seva victòria i no els ho podem permetre", ha advertit. També han intervingut els candidats de Girona, Lleida i Tarragona, Marta Madrenas, Isidre Gavín i Josep Maria Cruset, que també han clamat contra la "rendició".