La diputada de la CUP al Congrés i candidata a les eleccions del 23 de juliol Mireia Vehí ha revelat que la CUP contracta seguretat privada perquè els seus diputats puguin moure's per Madrid. En una entrevista a RTVE ha explicat que en determinats moments el partit ha hagut de posar seguretat als seus membres per "garantir la seva integritat física". A més, ha explicat que busquen personal que sigui "de la mateixa corda política" perquè a la policia "no controles qui tens al costat". "Sembla una pel·lícula, però l'extrema dreta existeix i té poder tant a mitjans com a cossos policials", ha afegit.

D'altra banda, Vehí s'ha referit a les eleccions espanyoles del 23-J i ha alertat que l'abstenció no és una solució. "Per molt enfadada i decebuda que la gent estigui sobre la situació de les esquerres i l'independentisme, millora la situació que la dreta, l'extrema dreta i el PSC tinguin cada vegada més institucions? Nosaltres pensem que no", ha explicat, i ha afegit que si no, "s'obrirà un cicle conservador". La candidata de la CUP al Congrés també ha retret al PSOE i a Unides Podem que hagin estat "porucs amb el poder i els poderosos" i creu que això fa que hi hagi "un camí per córrer ample des de l'esquerra independentista". Vehí no s'ha volgut situar en l'escenari de donar suport a un govern de PSOE i Sumar per evitar que governin PP i Vox però ha assenyalat que el que ells han demanat sempre és un referèndum.

El cas de Rufián, agredit a Madrid

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar aquest dilluns que li costa anar pel carrer a Madrid: "M'han intentat agredir quatre vegades a Madrid. En una ho van aconseguir". En una entrevista de La 2 i Ràdio 4, va relatar que no porta escorta quan és a Madrid i que intenta passar desapercebut "amb una gorra i una mascareta". "Qui diu que a Madrid jo estic molt bé menteix", i va afegir que el discurs contra figures com l'expresident José María Aznar, l'excomissari José Manuel Villarejo i el vicepresident de Vox, Javier Ortega Smith, té conseqüències.

"Les 3 mentides"

Rufián va sostenir que hi ha "tres mentides" que es diuen: que està bé a Madrid, que no viu a Catalunya i que no parla en català. Sobre la segona afirmació, va explicar que "sempre" ha viscut a Catalunya: primer a Santa Coloma de Gramenet, després a Sabadell i actualment a Badalona (Barcelona). També va afirmar que parla en català: "Ho faig amb la persona que més vull al món, el meu fill, i vull el país i la seva llengua gairebé tant com a ell", va dir.