L'exdiputada de la CUP Mireia Boya s'integrarà al Govern d'ERC per ocupar el càrrec de directora general d'Acció Climàtica, dependent del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que lidera Teresa Jordà, segons ha avançat Nació Digital i ha pogut confirmar ElNacional de fonts del Govern. Amb aquesta incorporació, el Govern de Pere Aragonès continua amb la remodelació engegada després de la sortida de Junts per Catalunya, una decisió presa a partir de la consulta a la militància. Els canvis introduïts han estat orientats a conformar un Executiu monocolor, però que integra figures provinents d'altres espais polítics.

A banda, segons ha informat TV3, també s'incorporarà al Govern Maties Serracant, exalcalde de Sabadell. Serracant va ser regidor per la Crida per Sabadell, candidatura liderada per la CUP. Ara Serracant serà assessor principal del conseller de Territori, Juli Fernández.

L'entrada de Boya al Govern de Pere Aragonès, tot i que en un càrrec de direcció general, se suma a la integració d'altres independents com són l'ex-PSC Joaquim Nadal com a nou conseller de Recerca i Universitats; l'exconvergent Carles Campuzano com a conseller de Drets Socials, i l'ex-Podem Gemma Ubasart com a consellera de Justícia, Drets i Memòria. Les incorporacions han estat usades pel Govern d'ERC per defensar que el nou Executiu és representatiu del 80% de la ciutadania de Catalunya que està a favor del dret a l'autodeterminació.

Boya formava part del sector de Poble Lliure dins de la CUP. Va ser diputada cupaire entre 2015 i 2017, període durant el qual també va exercir com a presidenta del grup parlamentari anticapitalista. La seva relació amb la CUP es va trencar el juny passat enmig d'una controvèrsia al voltant d'unes denúncies de maltractament psicològic quan formava part d'aquesta formació. 

Mireia Boya té una llicenciatura en ciències ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és a més doctora en gestió i ordenació del territori, títol assolit a la Universitat de Mont-real. A banda de consultora, en el seu currículum també hi figura la seva tasca docent al Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. Boya va ser una de les fundadores de la secció aranesa de l'Assemblea Nacional Catalana.

Mireia Boya s'integrarà al Govern en les pròximes setmanes

Fonts del Govern, no ha avançat quan es produirà l'entrada de Boya a Govern. L'executiu ha informat que el Departament d'Acció Climàtica ha plantejat a Mireia Boya que assumeixi la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i, en aquest sentit, "el nomenament es materialitzarà en les pròximes setmanes".

L'exdiputada cupaire ha estat crítica amb el Govern d'ERC, si bé en els darrers temps algunes veus consideraven que derivava cap a posicions més moderades i comprensives amb els republicans. La seva missió en el departament serà dirigir l'activitat d'inspecció de l'impacte ambiental de les activitats que es porten a terme en el territori. Precisament una de les carpetes calentes sobre la seva taula serà l'informe desfavorable d'Acció Climàtica sobre el projecte BCN World a les comarques de Tarragona. Es tracta d'un projecte amb el qual l'antiga formació de Boya ha estat i continua sent molt crítica. Aquest informe impedeix de moment l'aprovació d'un nou pla urbanístic per avançar en el projecte de macrocomplex d'oci i casinos entre Vila-seca i Salou.