Setmana clau per a la política catalana i espanyola, amb un ull posat a la justícia europea i la seva decisió sobre l'extradició de Puigdemont i la immunitat de Junqueras, i l'altre a la investidura de Pedro Sánchez. Les negociacions entre Esquerra Republicana i el PSOE han acaparat els focus al congrés que el PSC ha celebrat aquest cap de setmana, en el qual ha fixat el nou full de ruta per als propers tres anys. Durant la clausura de diumenge, un dels integrants de l'equip negociador socialista, el ministre en funcions José Luis Ábalos, va advertir els republicans que sense investidura de Sánchez no hi haurà diàleg possible. Unes paraules que ERC ha interpretat com a un intent de xantatge, però que Miquel Iceta ha reafirmat avui. 

En una compareixença pública després de la primera reunió de la nova executiva del partit, el reelegit primer secretari del PSC ha insistit que no va veure "xantatge" en les paraules d'Ábalos, "era una constatació". De fet, ha desenvolupat aquella afirmació, assegurant que "si no hi ha aquest govern -el de PSOE-Podemos-, qualsevol alternativa és o una repetició electoral o una majoria que no vol parlar de diàleg". "Jo a això no li dic xantatge, sinó veure què hi ha", ha sentenciat. 

Iceta també ha tingut paraules per als barons crítics amb les negociacions obertes amb l'independentisme. Preguntat per què li semblen les declaracions dels presidents socialistes de l'Aragó i Castella la Manxa, ha fet gala de la seva claredat. "Nosaltres tenim grans diferències amb ERC, però els respectem i no ens agrada que ningú empri expressions poc respectuoses". Encara sobre la relació de present però també de futur amb el partit d'Oriol Junqueras, el líder socialista ha apuntat que "el proper president de la Generalitat serà d'ERC o del PSC". 

En aquest sentit, ha assenyalat que totes dues formacions són "competidors directes que legítimament aspiren a recuperar el Govern", per bé que ha afegit que hi ha "respecte mutu i voluntat de punts d'encontre". Tot i que no ha volgut anar més enllà posicionant-se clarament sobre si veu viable que hi hagi una aliança de govern amb ERC després de les eleccions catalanes, sí que ha deixat entreveure que no és una possibilitat a descartar i que l'espai de diàleg obert arran de la investidura de Sánchez pot ser una pista d'aterratge de cara al futur.

Opa als petits espais electorals de centre

Units per Avançar, Lliures, la Lliga o els convergents crítics reunits a Poblet fa uns mesos. El PSC aspira a poder conglomerar tots aquests "sectors polítics" sota el seu "lideratge", per "cooperar, trobar elements de sintonia i buscar la màxima eficàcia per guanyar i que no hi hagi vots que es quedin sense representació". 

Iceta no ha concretat si la proposta és per fer una coalició electoral i presentar-se junts a les eleccions o si pensa més en una aliança postelectoral. Ha explicat que al llarg dels propers mesos es "multiplicaran els contactes" amb aquests sectors que van de l'esquerra al centre, tant autonomistes com federalistes.