Expressar el suport públic als familiars dels presos polítics és un "gest polític" que el PSC rebutja. Així ho ha exposat el primer secretari de la formació, Miquel Iceta, que ha justificat avui el seu refús de fer qualsevol mostra de proximitat amb les famílies dels polítics i activistes independentistes.

Iceta ha fet referència aquest matí en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio a una escena que va tenir lloc en el ple d'investidura fallit del Parlament del 23 de març, en el qual es presentava com a presidenciable Jordi Turull. A l'inici d'aquesta sessió, més de mig arc parlamentari es va fondre en un aplaudiment dedicat als familiars de presos polítics que van assistir com a públic. El PSC, com Ciutadans, no es van aixecar, cosa que ara justifica.

"Els gestos els fem en privat. Gestos personals, no polítics", ha exposat Iceta sobre l'aplaudiment a la Cambra catalana, tot en una clara al·lusió a la visita d'un parlamentari socialista al vicepresident empresonat, Oriol Junqueras. De la mateixa manera, Iceta ha justificat l'absència dels socialistes en un acte d'homenatge a les víctimes del franquisme el 13 d'abril. En aquest sentit, el primer secretari ha assegurat que l'acte tenia una altra "connotació" relacionada amb el procés.

Compara Catalunya i Euskadi

Enmig del debat sobre la presència de terrorisme i violència a Catalunya, Iceta sembla que ha intervingut posant més llenya al foc. El líder socialista ha mantingut la idea "d'insurrecció" per parlar de Catalunya i ha fet una de comparativa entre la situació política catalana i la basca, un comentari amb reminiscències a ETA: "A Euskadi la gent també vivia", ha dit barrejant la normalitat als carrers a Catalunya amb els episodis de violència soferts per seus i domicilis de partits polítics, com l'última a la casa del diputat Salvador Illa.

Converses amb el PDeCAT

Pel que fa a les negociacions polítiques, Iceta s'ha mostrat esperançat amb la formació d'un nou Govern i ha revelat que està tenint converses amb personalitats del PDeCAT. "Amb el PDeCAT sí que parlem, però amb JxCat no", ha exposat marcant una diferència entre els d'Artur Mas i la candidatura de Carles Puigdemont.

Precisament, dels independentistes ha tornat a criticar la inacció política que demostren des del seu punt de vista. "No volen o no es volen posar d'acord", ha sentenciat sobre JxCat, ERC i la CUP, als quals veu bloquejats en "candidatures inviables".