El ministre-president de Flandes, Jan Jambon, s'ha posicionat a favor de fer oficial el català a la Unió Europea (UE) i ha assegurat que treballarà perquè s'avanci en aquesta qüestió. Així ho ha afirmat aquest diumenge després d'una trobada amb el president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat, on els dos mandataris s'han conjurat per aconseguir el reconeixement del català a la UE, així com el basc i el gallec. Segons Jambon, l'oficialitat del català és una petició "lògica" i, per això, s'ha compromès a aprofitar la presidència de torn de Bèlgica del Consell de la Unió Europea per impulsar la demanda. De fet, el ministre-president de Flandes ha remarcat que assumeix l'oficialitat del català com un "compromís personal", encara que ha reconegut que és necessari conèixer què diu l'informe elaborat per la Comissió Europea, segons informa l'ACN.

El ministre-president flamenc ha mostrat la seva "sensibilitat" amb la petició d'aconseguir que el català sigui una llengua oficial a la UE, reiterant així el seu suport. En aquest sentit, ha recordat com Flandes va haver de "lluitar" pel reconeixement de la seva llengua i drets amb Bèlgica. Per la seva part, el president Aragonès ha agraït el "suport i l'entusiasme" de Jambon envers aquesta qüestió i ha destacat que considera important "sumar aliats per poder obtenir el reconeixement del català com a llengua oficial de la UE, que comporta també reconeixement nacional de Catalunya". Així mateix, ha remarcat que esperen que "allò que no es va acabar de complir durant la presidència espanyola", continuï "damunt la taula i s'acceleri durant la presidència belga".

A banda, la reunió també ha servit per fixar un nou pla de treball de col·laboració entre Catalunya i Flandes 2025-2027, entre altres temes que s'han abordat, com és el cas de la ciberseguretat, la cultura digital, el suport a les start-ups, la tecnologia quàntica, l'hidrogen verd i l'economia blava. Aragonès ha destacat els punts en comú entre Flandes i Catalunya, assenyalant que són nacions que tenen "un paper clau" i que poden "incidir en les polítiques" comunes. "Som les dues nacions sense estat amb una acció exterior més ben estructurada a nivell global i, per tant, fem sentir la nostra veu al món i Europa d'una manera clara", ha defensat. La d'aquest diumenge ha estat la segona trobada entre els dos dirigents, després d'una primera que va tenir lloc a la capital belga.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!