El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tornat a fer un al·legat en favor de la redacció de la llei d’amnistia, ha assegurat que la norma “és sòlida i robusta” i, per tant, l'aprovació “no es pot demorar més en el temps”, perquè, segons el dirigent d’ERC, “cada dia que passa sense amnistia és un dia més amb repressió”. Així, Aragonès confia que la llei tingui “llum verda” la setmana entrant, ha assegurat en la compareixença que ha fet aquest diumenge a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat després de la reunió que ha mantingut amb el ministre-president de Flandes (Bèlgica), Jan Jambon, a la seu del Govern.

La llei ja arriba tard

El president ha posat com a exemple de la necessitat d’accelerar l’aprovació de la llei amb els casos de persones que han de ser jutjades perquè no podran ser amnistiades. “Si la llei d’amnistia s’hagués aprovat fa unes setmanes, no hauria ni començat el judici del pròxim 10 d'abril contra Josep Maria Jové, Natàlia Garriga i Lluís Salvadó per l'organització de l'1-O. "Però aquestes persones hauran de seure a la banqueta pel seu compromís amb la llibertat de Catalunya", ha apuntat el president.

La Fiscalia demana set anys de presó per a Jové i sis anys i tres mesos per a Lluís Salvadó, actual president del Port de Barcelona, per l'1-O, en aplicar-los la modalitat agreujada de malversació, a més de prevaricació i desobediència. Jové, que va ser secretari de Vicepresidència amb Oriol Junqueras, s'exposa també a una pena de 32 anys d'inhabilitació i 30.000 euros de multa, mentre que Salvadó, exsecretari d'Hisenda, afronta 27 anys i tres mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros.

Insta el PP a unir-se a l’acord “si vol solucions”

Aragonès també s’ha referit als contactes entre el PP i JxCat i la suposada predisposició dels populars a indultar l'expresident català Carles Puigdemont i ha instat el PP a sumar-se a l’acord d’amnistia si vol solucions per a Catalunya. "El PP el que hauria de fer si vol encarar amb honestedat el futur de Catalunya, és donar suport a la llei d'amnistia”. "És una llei sòlida, robusta. Si el PP diu que algun dia caldrà entrar en una etapa de solucions, ja ho pot fer ara donant suport a la llei d'amnistia", ha conclòs.

Anteposar els ciutadans en els pressupostos

Pel que fa a l'aprovació de pressupostos, Aragonès ha instat la resta de formacions a anteposar "el benestar dels ciutadans" a "les diferències i els matisos legítims" de cada partit per aconseguir un acord. El president ha assenyalat que treballa amb "l'escenari d'un acord previ amb els grups parlamentaris" abans de portar-los a la cambra catalana i espera un "acord ben aviat".  El president ha posat l'accent que en els comptes hi ha previstos 2.400 milions d'euros de despesa en "inversions importants", com ara fer front a la sequera, la reindustrialització i l'increment al Departament d'Educació, "el que més augmentarà", ha remarcat, tot subratllant que "cada setmana sense acord (de pressupostos) és una setmana sense executar-lo".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!