Ni seguretat ni cap mena de problema d'agenda. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha explicat que el no a Felip VI a visitar Barcelona divendres passat es deu a la coincidència, en el temps, de la sentència al president Quim Torra i la seva possible inhabilitació. Així ho ha confirmat en una entrevista a RNE, en què ha reiterat que "no hi havia cap mena de raó de seguretat, sinó que era un tema de convivència".

I recau la responsabilitat d'acabar vetant el Rei per culpa del posicionament del president del Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, que es va negar a ajornar l'acte judicial, tal com se li va demanar. Campo nega qualsevol "enfrontament amb la Casa Reial" i afegeix: "Hi havia raons que desaconsellaven la presència del Rei, va haver un intent que aquest acte s'ajornés i el president Lesmes va dir que no, per això com a ministre hi vaig assistir".

Torra i l'1 d'octubre

Inhabilitació a Torra però també l'efemèride de la celebració del referèndum: S'ha de donar una idea de normalitat institucional i no es deu a la seguretat del Monarca, sinó a elements de convivència com l'eminència de la sentència o la proximitat de l'1 d'octubre". Així doncs, volien celebrar aquest acte "uns dies després per rebaixar la tensió". Unes explicacions que considera que la ciutadania pot entendre perfectament i més vivint enmig d'una pandèmia en què també les activitats queden condicionades.

Sorpresa pel tracte a la consellera

Campo retreu a Lesmes que no guardés les formes amb la consellera de Justícia, Ester Capella, que no va ser convidada: "Tot ha estat molt estrany, tot i que tampoc s'ha d'hipervolar". Cal recordar que la Conselleria de Justícia catalana no assisteix a aquest acte des de l'any 2017 arran dels fets de l'1 d'octubre.

Més enllà de la sorpresa per Capella, el ministre també ha remarcat que faltaven una vintena d'alumnes, no hi havia ni un membre de la sala de govern i tan sols van assistir vuit dels vint vocals, entre d'altres exemples. Per tot plegat considera que ha faltat "solemnitat" a un acte de tanta transcendència com aquest.

Evitar ideologies

Campo assegura que qui vulgui veure "càrregues ideològiques" en la decisió del govern espanyol, s'equivoca. Fins a tres vegades ha insistit amb la idea de "rebaixar la tensió". També ha volgut evitar la crítica directa a Lesmes tot i ser molt explícit amb la llista de retrets que ha donat i excusa que aquest òrgan judicial fes cas omís a la seva petició perquè és "un consell en descomposició". El ministre recorda que ja hauria d'estar renovat perquè acumula un retard de dos anys. I ha carregat contra el Partit Popular com el responsable de no tirar endavant sanejar els òrgans institucionals: "No es pot ser constitucionalista a temps parcial".