El primer ministre belga, Alexander de Croo, ha lloat el "compromís i valor" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant el conflicte polític amb Catalunya. En una roda de premsa conjunta aquest dilluns des de La Moncloa, de Croo ha reconegut que si bé els dos països han tingut "les seves diferències" arran de l'exili del president Carles Puigdemont a Bèlgica, també comparteixen "moltes característiques" i compten amb "una gran riquesa i diversitat que és una cosa que cal apreciar".

"L'únic camí correcte"

En finalitzar la seva trobada bilateral, el primer ministre belga ha assenyalat el fet que les "qüestions territorials" són una preocupació tant per a Bèlgica com per a Espanya. En aquest sentit, de Croo ha instat Sánchez a "gestionar aquestes diferències" amb Catalunya a través diàleg, ja que aquest és l'"únic camí correcte" per la resolució dels conflictes.

Així i tot, el primer ministre ha volgut delimitar la definició del que ell considera 'diàleg', i ha aclarit que aquest "s'ha de regir per les normes" i que s'ha de distanciar d'un sistema autoritari. 

El líder belga ha anat encara més enllà, i ha manifestat la seva admiració a Sánchez per "el teu compromís i el teu valor per comprometre't amb el diàleg de manera molt professional, com l'estàs fent". "Això és un lideratge molt clar i ho demostres cada dia", ha rematat el belga. 

Tensió per Puigdemont

La d'avui és la primera reunió oficial dels dos països en deu anys. En la roda de premsa, de Croo ha reconegut que en el passat Bèlgica i Espanya ha tingut "les seves diferències", referint-se a la tensió generada arran de la presència del president Puigdemont al seu país. Més concretament, el primer ministre hauria fet al·lusió al fet que un dels partits que formaven l'anterior govern belga, els independentistes flamencs de l'NDA, donessin el seu suport al líder exiliat tan obertament. 

Bèlgica és un país molt divers culturalment i lingüísticament, i també ha protagonitzat conflictes territorials. En aquest sentit, de Croo ha assegurat que la diversitat dins un país "és una fortalesa", i que totes les democràcies, sobretot una "democràcia tan forta com l'espanyola", a parer seu, hauria d'abraçar la pluralitat. 

"Una democràcia no té a veure únicament amb la majoria sinó que quan millor funciona és quan també és bona i permet defensar a les minories", ha valorat el primer ministre belga, al mateix temps que ha reconegut que aquest diàleg "no és una cosa fàcil".

 

Foto principal: el primer ministre belga, Alexander de Croo, i el president espanyol, Pedro Sánchez / Europa Press