El Ministeri d'Hisenda ha recordat avui el deure dels contribuents de liquidar els impostos davant l'administració competent i ha advertit que fer-ho davant l'Agència Tributària Catalana pot implicar sancions i fins i tot ser constitutiu d'un delicte penal.

Hisenda ha fet públic un comunicat deixant patent aquesta advertència després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi assegurat que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), amb un potencial de recaptació de 42.000 milions d'euros, està "preparada" per aplicar el resultat del referèndum de l'1-O, "sigui quina sigui la voluntat" que manifestin aquell dia els catalans.

El ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro recalca que, si bé Catalunya és competent per gestionar els seus propis tributs, no pot assumir els que no li competeix gestionar i avisa els contribuents que presentar les seves declaracions davant l'administració indeguda implica que "es tindran per no presentades i els deutes per no pagats". 

En concret, Hisenda explica que, en el marc del sistema de finançament autonòmic, Catalunya, com les altres comunitats de règim comú, té una administració tributària pròpia competent per gestionar els seus propis tributs.

Cita en concret l'impost sobre el patrimoni, l'Impost sobre Successions i Donacions, l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, els tributs sobre el joc i l'impost especial sobre determinats mitjans de transport. La resta s'ha de pagar davant l'administració tributària competent, i no fer-ho, reitera Hisenda, implica que es donin per no pagats els deutes.

Embargaments i sancions

Per tant, explica que en el cas dels impostos la gestió dels quals correspon a l'Estat, Hisenda podria iniciar procediments de comprovació, liquidar el deute tributari i imposar sancions, així com iniciar els processos d'embargament per fer efectiu l'import del deute.

"En el seu cas —afegeix—, aquestes conductes podrien ser constitutives de delicte contra la Hisenda Pública". En aquest sentit, Hisenda recorda que les persones jurídiques no tenen només responsabilitat tributària, sinó també responsabilitat penal, d'acord amb el Codi Penal.

A més, els seus administradors "poden incórrer en responsabilitat tributària, com a responsables solidaris o subsidiaris del pagament del deute tributari defraudat" en funció del seu grau de participació en la infracció tributària.

Suspensions del TC

Al final del comunicat, s'expliquen els antecedents de l'Agència Tributària de Catalunya, creada el 2007, com "un ens del qual també disposen altres comunitats autònomes". Tot i això, "la Generalitat ha aprovat disposicions per poder convertir-la en la 'Hisenda pròpia' de Catalunya", passos que el TC ha anul·lat per "excedir el marc constitucional i estatutari", argumenten.