El Ministeri d'Educació ha concretat que l'alta inspecció educativa no visitarà els centres escolars catalans per verificar el compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa un 25% en castellà a les aules. Fonts del departament de la ministra Pilar Alegría, citades per l'ACN, remarquen que l'alta inspecció educativa no té aquesta competència i no pot inspeccionar in situ, ja que això és una atribució que tenen els inspectors que depenen de les autonomies. Això contrasta amb el que va explicar ahir dimarts La Moncloa, quan avançaven que per assegurar el compliment de la sentència s'activaria l'alta inspecció educativa. Concretament, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, deia ahir que "les sentències estan per complir-les, els pronunciaments dels tribunals s'han d'acatar i el que farem des del govern espanyol serà actuarà amb l'alta inspecció perquè, dins de les nostres competències, es compleixi amb aquesta jurisprudència i la indicació dels tribunals". Ara, però, Educació rebutja avançar els detalls de la manera de supervisar-ho, però subratllant, en la línia de Rodríguez, que serà dins les competències i la jurisprudència existent. 

En aquest sentit, des del Ministeri recorden ara que, tal com estableix una sentència del Tribunal Constitucional de 2018, les competències de l'alta inspecció són de "tipus informatiu o de comprovació" i no tenen caràcter coercitiu. Les mateixes fonts expliquen que la funció de l'alta inspecció és jurídica, de revisió de les resolucions autonòmiques, per "verificar el compliment de la normativa bàsica de l'Estat". El procediment habitual quan es detecta un incompliment és enviar un requeriment i, en cas de no arribar a un acord amistós amb l'autonomia, dur la qüestió als tribunals contenciosos-administratius. El Ministeri d'Educació disposa de dos inspectors a cada autonomia. Per això, remarquen que en el moment que calgui actuar serà quan comuniquin el detall i insisteixen que, per ara, "cal esperar" i recorden que la Generalitat ha anunciat que recorrerà la qual cosa pot retardar la qüestió.Tot i això, asseguren que faran "tot el que estigui en les seves mans" per complir amb la verificació.

La reacció a la sentència 

Ahir, després de conèixer la notícia de la sentència, el Govern es va comprometre a garantir que el curs vinent es faci "més català que ara" a les escoles de Catalunya. Així es va pronunciar la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, assegurant que l'executiu posarà "tots els esforços" per incrementar l'ús de la llengua a les aules. Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, Plaja va posar com a exemples d'accions l'organització d'espais compartits al pati, al menjador i a través del lleure, amb formacions, activitats familiars, grups de conversa i activitats de lleure en català. "El Govern treballa per refermar i fixar el model català", va dir la portaveu.

 

Els partits també es mouen. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat ser proactius davant dels atacs reiterats de la justícia contra l'escola catalana. I aquesta proactivitat, pels republicans, passa en part per tirar endavant l'acord pel català entre PSC, ERC, Junts i Comuns, consistent a modificar la llei de Política Lingüística i que està ajornat al Parlament des de fa setmanes a voluntat de Junts. "El que no podem fer és no fer res, o quedar-nos amb lemes i ja està, perquè els lemes no són útils per defensar el català", ha advertit la dirigent republicana aquest dimarts.