El ministeri de Cultura retorna amb comptagotes els Papers de SalamancaAquest dissabte, l'Arxiu Nacional de Catalunya ha rebut una setena partida d'aquests documents que van espoliar les forces franquistes, però la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el president de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, han lamentat que encara falten documents. Per això, han denunciat que el govern espanyol "incompleix" el retorn dels papers acordats.

"Arriba tard i falta camí per recórrer, però som més a prop de restituir la història civil i humana del nostre país”, ha assenyalat Ponsa, en un tuit que recull el departament de Cultura. Aquest missatge va acompanyat d'un vídeo, en el qual es veu dos homes que entren dins de l'Arxiu Nacional de Catalunya els papers retornats.

Documents retornats

En un altre tuit, es veuen diverses imatges en la qual apareix Ponsa, junt amb Cruanyes i la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, que visualitzen els documents retornats. Entre aquests, s'hi troben fotografies, diversos arxius, així com una bandera de Socors Roig de Catalunya, una organització internacional que donava suport els comunistes. 

Malgrat que encara falten documents per recuperar, Ponsa ha indicat que el retorn d'aquests arxius suposa un esforç col·lectiu de moltes persones. "És un acte de justícia aconseguit amb l’esforç i la perseverança de moltes persones i entitats", ha assenyalat Ponsa.

Setena entrega papers de salamanca ponsa / Departament CulturaPonsa, Cruanyes i Ibar miren part de la documentació retornada dels 'Papers de Salamanca' / Departament de Cultura

A més, la consellera també ha exposat que seguiran demanant al govern espanyol que retorni tots els documents. "És un acte imprescindible per un Estat que es proclama progressista. Reclamem i continuem treballant per la restitució completa", ha defensat la consellera.

Els Papers de Salamanca són els que van espoliar les tropes franquistes de Catalunya durant la Guerra Civil i se'ls van endur en aquesta ciutat. En el cas concret de les 45 caixes retornades aquest dissabte inclouen documents que es van confiscar a persones físiques i jurídiques, és a dir, documentació que es pot considerar de titularitat privada i no institucional.

El passat gener, la Comissió de la Dignitat va enviar un requeriment al govern espanyol perquè retorni els documents a Catalunya. Precisament, tant l'Audiència Nacional com el Tribunal Suprem s'han expressat a favor que aquests documents siguin retornats a Catalunya. 

 

Imatge principal: La consellera Ponsa, Cruanyes i Ibar en l'Arxiu Nacional de Catalunya visualitzant els 'Papers de Salamanca'