El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha dit aquest dimecres que els serveis jurídics de l'Estat estudien si la disposició addicional sobre la realització d'un referèndum inclosa en el projecte de pressupostos de la Generalitat 2017 es pot vincular a la resolució aprovada al Parlament el 2015, anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC).

En visitar a Barcelona la direcció de la VII Zona de la Guàrdia Civil, Millo ha declarat que, si la disposició addicional 31 del projecte de pressupostos estigués vinculada amb la resolució anul·lada, podria tractar-se d'"una incidència d'execució" d'aquesta decisió, que podria comportar-ne la impugnació.

Millo ha explicat que s'ha de veure si la disposició "és conseqüència directa" de la resolució del Parlament, i ha recordat que ja va passar el 2015 amb altres disposicions relatives a la presentació de lleis a la cambra catalana per a la creació d'estructures d'Estat, que van ser impugnades davant del TC i anul·lades.

Fet fora de la llei

El delegat també considera una mala notícia la partida pressupostària de 5,8 milions d'euros per a consultes i processos participatius, "que no se sap a què es volen destinar", però veu menys encertada encara la disposició addicional en els comptes, perquè podria fer referència a un fet fora de la llei.

Ha considerat "més discutible la idoneïtat i legalitat" de la disposició addicional, i ha afegit que, si es prova que està vinculada amb la resolució anul·lada, no tindria sentit que estigués en els comptes.

Per a Millo, el diàleg és el camí per donar sortida a la "situació de bloqueig com a conseqüència de l'actitud de la Generalitat", i aspectes com la disposició dels pressupostos no hi ajuden, encara que ha afirmat que segueix amb la mà estesa.

Millo ha aplaudit la rapidesa amb què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost a la seva petició de reunió institucional, divendres en el Palau de la Generalitat.

Junta de Seguretat

Respecte a una eventual convocatòria de la Junta de Seguretat de Catalunya, ha afirmat que s'han posat en contacte el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el nou ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, per valorar la conveniència i com es pot fer.

Quant a la Guàrdia Civil, el delegat ha aplaudit la seva "tasca ingent" i la seva professionalitat en defensa de la seguretat dels catalans, després de la visita per les instal·lacions acompanyat pel cap de la Zona de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo Martín.