El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha acusat avui en Ràdio 4 a la CUP, l'ANC i Òmnium Cultural de pressionar el president, Carles Puigdemont, perquè aixequi la suspensió de la declaració d'independència, i de voler així que s'apliqui l'article 155 de la Constitució.

"Qui vol que a Catalunya s'apliqui el 155? Són els que pressionen Puigdemont perquè activi la declaració unilateral d'independència. La CUP, l'ANC i Òmnium són els únics que volen l'aplicació del 155. La resta, no ho vol ningú", ha afirmat.

També ha confiat que el president reflexioni i reculli "l'última oportunitat al diàleg" que li ha ofert el Govern de Mariano Rajoy a través del requeriment que li ha enviat perquè aclareixi si ha declarat o no la independència. "Mantinc l'esperança que Puigdemont reflexionarà i veurà en aquesta porta oberta al diàleg que se li ofereix des del Govern com una possibilitat de reconduir les coses", ha apuntat.

Segons Millo, la resposta de Puigdemont al requeriment ha de ser concreta, "pràcticament un sí o un, no" deixant clar que si és ambigua es pot interpretar com una confirmació que ha declarat la independència.

Parlar de tot?

Per al delegat del Govern espanyol a Catalunya, la proposta de comissió per analitzar el funcionament del sistema autonòmic que s'ha posat sobre la taula hauria de ser l'escenari en el qual poder parlar de tot, i en la que es podria plantejar la presència d'observadors i mediadors, però sempre dins del Congrés.

Segons el seu parer, és comprensible que hi hagi qui vulgui ja l'aplicació del 155, encara que ha defensat la posició del Govern espanyol, i ha admès que existeix la possibilitat que es convoquin eleccions a través d'aquest article "en una situació d'escenari límit", però no desitjable.

A més, ha qüestionat la unitat dels partits independentistes que donen suport al Govern espanyol perquè, segons la seva opinió, "s'ha vist que dins d'aquestes forces encara hi ha moltes persones que no han perdut el 'seny".