Una investigació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil va conduir a la detenció, fa unes setmanes, de dos homes que volien organitzar un grup terrorista i supremacista blanc per atacar, amb violència, grups d'estrangers sota la inspiració de l’atemptat que va cometre Brenton Tarrant, a Christchurch (Nova Zelanda), on va matar 51 persones en l’atac a dues mesquites. Les detencions es van practicar a Pobla de Cérvoles (Garrigues) i al Campello (Alacantí). Tots dos van quedar en llibertat amb càrrecs per enaltiment del terrorisme.

Ara, però, un fet ha cridat l’atenció de la Plataforma Millán Astray, entitat d’exlegionaris que glossa la figura d’aquest militar, fundador de la Legió i un dels colpistes que van provocar la guerra civil del 1936. Segons avança El Confidencial Digital, una de les imatges distribuïdes per la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra del material comissat en l’operatiu inclou, al costat d’armes de foc antigues, armes blanques i llibres negacionistes de l’holocaust, dues biografies de dos militars espanyols, l’esmentat Millan Astray i Agustín Muñoz Grandes, comandant de la División Azul i vicepresident del govern espanyol durant la dictadura de Franco.

material comissat supremacista blanc millan astray munoz grandes foto mossos esquadra guardia civil 2

Les biografies de Millán Astray i Muñoz Grandes, incloses entre el material comissat / Mossos d'Esquadra - Guàrdia Civil

Es tracta de llibres que es poden adquirir en qualsevol llibreria o a través de la xarxa i sobre els quals no hi ha cap mena de restricció legal, per la qual cosa l’entitat d’exlegionaris s'ha mostrat molesta que hagin estat comissats en l’operatiu com a obres que haurien pogut inspirar els supremacistes blancs.

Comprès com a “material perillós”

Per tot plegat, segons l’esmentat mitjà, l’entitat s’ha adreçat al ministeri de l’Interior per expressar el seu descontentament perquè s’hagi mostrat la biografia del fundador de la Legió com a “material perillós”, tot indicant que als cossos policials implicats "algú hauria de saber" que “l’heroi Millán Astray” va ser el creador del Terç d’Estrangers -la Legió- i que aquest cos va ser un “veritable mosaic de mestissatges militars, on han servit legionaris de totes les nacionalitats, races, colors i religions”, afegint que entre els seus exmembres hi ha “milers de guàrdies civils i mossos”, per la qual cosa demanen que no se l’exposi com a “inspirador de supremacistes”.

En la seva resposta la Inspecció de Personal i Serveis de Seguretat del Ministeri de l’Interior ha confirmat que s’ha traslladat la petició a la Guàrdia Civil perquè investigui els fets i afegeix, sempre segons l’esmentat mitjà, que l’entitat d’exlegionaris hauria d’adreçar-se també al departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya perquè es pugui investigar també pel que fa a l’actuació dels Mossos d’Esquadra.

 

Imatge principal: Entre armes de foc i blanques apareix una biografia de Millán Astray / Mossos d'Esquadra - Guàrdia Civil