L'autor confés de la matança de 51 musulmans en un atemptat perpetrat el 15 de març de 2019 contra dues mesquites a Nova Zelanda va ser condemnat aquest dijous a cadena perpètua sense dret a llibertat condicional, la primera vegada que s'aplica aquesta pena al país oceànic.

"Els seus crims són tan malvats, que encara que se li mantingui pres fins a la mort, això no esgotarà el càstig i condemna que requereixen", va dir el jutge Cameron Mander, del Tribunal Superior de Christchurch, a l'australià Brenton Tarrant, de 29 anys.

Tarrant va ser condemnat per 51 càrrecs d'assassinat, 40 per intent d'assassinat i un per terrorisme per l'atac amb armes semiautomàtiques, que va retransmetre parcialment a través de xarxes socials, a les mesquites d'Al Noor i Linwood, a la ciutat de Christchurch, quan tenia lloc la tradicional oració dels divendres.

La sentència s'ha dictat després de tres dies en què més de 90 supervivents de l'atemptat i familiars de les víctimes donessin testimoni davant del tribunal, després que Tarrant es declarés culpable de tots els càrrecs el març passat i decidís renunciar a la seva defensa.

El jutge Mander, que va descriure els fets amb detall i va parlar de cadascuna de les víctimes, va explicar que la matança que Tarrant va planificar i va perpetrar "no té cabuda aquí i no té cabuda enlloc".

El reu va rebre la seva condemna a cadena perpètua sense dret a llibertat condicional pels 51 càrrecs d'assassinat, mentre que cadascun dels 40 càrrecs d'intent d'assassinat van comportar una pena de 12 anys de presó i el delicte de terrorisme una altra cadena perpètua.

La decisió sense precedents de Mander d'aplicar la cadena perpètua sense dret a llibertat condicional es recolza en una reforma legislativa introduïda fa una dècada per als crims més greus d'assassinat.

"Si no és ara, quan", va comentar el magistrat, que a més va assenyalar que Tarrant va declarar a través del seu advocat d'ofici la seva intenció d'acceptar la màxima pena, però mai no va mostrar "remordiment" o "reconeixement públic" per aquesta matança perpetrada amb una "indiferència malvada".

"Vostè és un egòlatra", va remarcar el jutge a Tarrant, que va romandre impassible i en silenci durant tot el procés.