Un partit polític en gestació, de nom Milites, aspira a convertir-se en la veu dels militars espanyols en les pròximes eleccions al Parlament Europeu, previstes per al mes de maig del 2019. Conformat a l’entorn d’una plataforma anomenada Organización de Apoyo a las Fuerzas Armadas (OATM), la formació encara no està inscrita en el registre de partits però ja ha donat a conèixer el seu programa electoral, que es basa principalment en una assimilació del personal militar a la societat civil amb demandes com l’eliminació de la justícia i la sanitat específiques per a militars i assegurar l’aconfessionalitat de les forces armades. En el rerefons, una esmena a la totalitat al funcionament de l’exèrcit i una crítica a la seva classe dirigent amb la voluntat de defensar els drets de tropa i marineria.

El gruix de les seves demandes són d’àmbit laboral, ja que també s’inclouen peticions com l’equiparació salarial i el dret a la sindicalització amb l’objectiu de deixar de ser "ciutadans de segona", segons Marcos Pérez, president interí de Milites i que s’autoqualifica com a "militar desactivat", és a dir, que ha passat a la reserva. En declaracions a El Nacional, Pérez assegura que els militars que han deixat l’exèrcit "és molt improbable que vulguin tornar-hi", i critica que la situació laboral de la tropa estigui "als llimbs legals", ja que no està emparada ni per l’Estatut Bàsic dels Treballadors Públics ni per l’Estatut dels Treballadors.

Malgrat assegurar no situar-se en cap espai determinat a l’espectre polític més enllà d’estar "sotmesos a la Constitució del 78", la formació també vol trencar amb una casta militar "que signa manifestos a favor de Franco", en referència als centenars de militars d’alta graduació en la reserva que van signar un text de lloa al dictador feixista als quals qualifica de "mentiders", perquè "provenen del franquisme i van jurar una Constitució en la qual no creuen, ens van mentir". "Aquests no ens votaran segur, ja tenen un partit a qui votar", rebla.

"L’OTAN no permetria una intervenció a Catalunya"

És més, davant el soroll de sabres persistent respecte al paper de les forces armades espanyoles en cas que Catalunya materialitzi la independència, el portaveu de Milites assenyala que l’exèrcit hauria d’acatar les decisions del govern espanyol i l’ordenament constitucional, però que "en el marc de l’OTAN i la UE ningú permetria que s’utilitzés una força armada contra la població civil".

Pel que fa a la seva concurrència a les eleccions europees, Pérez reconeix que la iniciativa "pot tenir poc recorregut", perquè Milites "se centra en l’àmbit castrense" però amb tot defensa que hi ha altres formacions com Recortes Cero o el PACMA que també se centren en qüestions específiques i per això creu que una iniciativa com aquest partit polític servirà per «donar visibilitat» als problemes que afecten els militars de tropa. Val a dir que, a més, els seus candidats no podran ser militars en actiu perquè la seva condició els priva del dret al sufragi passiu, és a dir, a la possibilitat de ser escollits.