Un grup d'ajudants de camp que van estar al servei de rei Joan Carles I, exiliat als Emirats Àrabs Units, li han enviat una carta mostrant-li el seu suport davant de la seva recent sortida d'Espanya, segons ha avançat Voz Populi. No se sap el contingut de la carta ni, cosa que potser és més important, on l'hi han enviat, ja que l'emèrit està des del dilluns 3 d'agost en parador desconegut. De fet, en parador no divulgat, ja que el govern espanyol li ha assignat escortes, però ni des de la Moncloa ni des de la Zarzuela no s'informa respecte a aquesta qüestió.

Segons el mitjà citat, la missiva la firmen els ajudants de camp de Joan Carles, és a dir, els que han treballat a la Zarzuela durant el regnat de l'anterior cap de l'Estat. Es tractaria, doncs, d'un grup de militars d'alta graduació —coronels, tinents coronels, capitans de navili i capitans de fragata en el moment de prestar el servei— la majoria dels quals ja retirats, encara que també n'hi hauria a la reserva i en queda algun en servei actiu. La missiva de suport seria de caràcter privat i ja se'n va fer una de similar en ocasió de l'abdicació de Joan Carles.

Criden "Sa majestat el rei!"

La tasca més coneguda dels ajudants de camp és obrir la porta i cridar "Sa majestat el rei!" quan el monarca concedeix una audiència. En l'actualitat la formen nou militars, després d'alguns canvis que van tenir lloc després de l'abdicació de Joan Carles i es reparteixen de la següent manera: quatre de l'exèrcit de Terra, dos de l'Exèrcit de l'Aire, dos de l'Armada i un de la Guàrdia Civil. Al seu comandament hi ha un oficial general, en l'actualitat l'almirall Juan Ruiz Casas. S'allotgen a la Zarzuela i treballen en torns rotatoris les vint-i-quatre hores de tots els dies de l'any. Fins i tot viatgen amb la família reial i l'acompanyen durant les vacances, una cosa que posa en evidència la militarització de la monarquia.

A més, en paral·lel a aquesta carta s'estaria tramant, per part de generals retirats, una mostra de suport pública a través d'un manifest que veuria la llum més endavant i ara estaria "en fase embrionària".

felip leticia menorca efe

Felipe i Letizia, de passeig per Menorca / Efe

Juan Carlos, doncs, estaria rebent mostres de suport dels militars, encara que no se sàpiga on les rep. Mentrestant, a la Zarzuela regna el mutisme més absolut sobre la localització de Joan Carles i l'estratègia comunicativa passa únicament per maximitzar els passejos de Felip i Letícia durant la seva actual estada de vacances a les Illes Balears, on han trobat mostres de rebuig a la institució que representen.

 

Imatge principal: Joan Carles I, d'uniforme / GTres