L'economista Santiago Niño Becerra ha afirmat que el govern de Pedro Sánchez haurà de pagar aquest any més de 31.000 milions d'euros en interessos pel deute públic espanyol, que supera el PIB. Niño Becerra ha recordat l'espectacular dada després que el govern espanyol està intentant col·locar lletres del tresor per intentar minvar aquestes xifres negatives.

Segons ha informat On Economia, el Tresor Públic espanyol ha col·locat aquesta setmana 4.938,49 milions d'euros en una subhasta de lletres a 6 i 12 mesos, i ho ha fet remunerant els inversors amb interessos superiors al llindar del 3% en ambdues referències, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya. La nova subhasta es produeix en un moment en què els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra d'aquest tipus de deute. En aquest sentit, la demanda en aquesta subhasta ha superat els 8.695 milions d'euros, encara que no ha aconseguit duplicar el finalment adjudicat.

En concret, l'organisme dependent del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha col·locat 903,74 milions d'euros en lletres a sis mesos, davant una demanda de 2.720,31 milions, i el tipus d'interès marginal s'ha col·locat en el 3,164%, per sobre del 2,693% de la subhasta anterior de febrer i assolint el seu nivell més elevat des de juliol de 2012. En les lletres a dotze mesos, el Tresor ha col·locat 4.034,75 milions, per sota dels 5.974,84 milions sol·licitats pels inversors, amb una rendibilitat marginal del 3,335%, per sobre del 2,839% previ i ha assolit el nivell més elevat també des de juliol de 2012.

Aquesta nova emissió del Tresor es produeix en un moment que els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra de deute, principalment a curt termini, atesa la seva alta rendibilitat, que ha anat creixent des d'inicis de 2022, especialment en el cas de les lletres a més curt termini. Fonts del Ministeri d'Assumptes Econòmics han informat que en aquesta subhasta les licitacions no competitives --aquelles on només s'indica la quantitat desitjada, sense preu--, que en la seva majoria venen d'inversors particulars, han representat un 29% de l'emissió, molt concentrades en la lletra a 12 mesos (378 milions a 6 mesos i 1.048 a 12 mesos).