Els investigadors sospiten que l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel De Alfonso, va portar un sistema ocult de gravació en les converses filtrades amb el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, tal com recull un reportatge de la revista Interviu. Segons les fonts del rotatiu, per dur a terme aquest mecanisme d’espionatge ha estat necessari l’ús d’un micròfon valorat en 20.000 euros.

El procediment consisteix en inserir en el folre del maletí, juntament amb unes bateries de níquel, un micròfon que amb prou feines sobresurt un mil·límetre, anomenat cap d’agulla. Aquest va connectat a una targeta de telèfon de prepagament, de manera que cada vegada que es vol activar una gravació, s’efectua una trucada a aquesta targeta sense deixar rastre.

La hipòtesi que sospesa De Alfonso és que “algun policia hauria traït al ministre des de la cúpula policial”, perquè ni ell ni Jorge Fernández eren conscients de la gravació de les converses. Per tant, algú hauria d’haver col·locar aquest suposat micròfon. I com apunten les fonts consultades per Interviu, un fet que reforçaria aquesta tesi és que el maletí de l’excap de l’OAC havia de passar pels encarregats de seguretat del Ministeri cada vegada que acudia allà.