El comitè de vaga de metges afectats per la reorganització de la urgència extrahospitalàriaMadrid i la Conselleria de Sanitat han assolit aquest dijous un acord que permet la desconvocatòria de la vaga de facultatius que va arrencar el passat dia 7, segons han informat ambdues parts. En concret, en el marc d'una reunió que s'ha prolongat durant més de set hores, la segona cita entre ambdues parts per abordar la reorganització, s'ha arribat a un acord sobre la base de l'última proposta, que contemplava 49 centres d'urgència extrahospitalària amb metge i 29 centres de continuïtat de cures d'Infermeria.

Així, en l'acord es fixa la dotació de metges a 49 centres d'urgència extrahospitalària (39 dels antics Serveis d'Atenció Rural --SAR-- i deu Serveis d'Urgència d'Atenció Rural --SUAP--), encara que deixa pendent per negociar a la Taula Sectorial, ja amb els cinc sindicats, la resta del model. Així mateix, també es recull la reclamació del sindicat mèdic Amyts, convocant de la vaga, perquè els centres d'atenció continuada mèdica incloguin en la seva definició que es tracta de dispositius encarregats de les urgències i continuïtat de cures mèdiques no demorables.

La proposta d'Ayuso

La proposta del govern de Madrid preveu l'obertura de 78 centres amb equip complet (metge, infermera i zelador), als quals se sumen el CUE d'El Molar i la Casa de Socorro de Alcalá, i uns altres 29, sense facultatiu presencial dedicats a cures d'Infermeria (dues infermeres i zelador). Els sindicats havien reclamat que es garantís la presència de facultatiu en tots ells. En declaracions distribuïdes als mitjans, el conseller de Sanitat de la Comunitat, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat que, després d'aquest acord sobre els centres amb presència mèdica, "queda pendent el desenvolupament de la resta del model, que es tractarà en Taula Sectorial, per aconseguir el ple funcionament de la xarxa de tots els punts d'atenció continuada que ha proposat la Conselleria de sanitat."

Fonts de la Conselleria han concretat que es manté el model de 78 dispositius d'urgència extrahospitalària. D'aquesta forma, el relatiu als 29 dispositius de continuïtat de cures d'Infermeria i la resta del model assistencial a implantar es negociarà a la Taula Sectorial, on hi ha representats els sindicats CC.OO., UGT, CSIT Unió Professional, Satse i Amyts, i que "es reunirà com més aviat millor".

Dotació de metges

Així, dins dels 39 antics SAR, onze punts comptaran amb una plantilla assignada de quatre metges, 27 disposaran de cinc facultatius i hi haurà dos metges en un altre dispositiu. En el cas dels deu SUAP, disposaran d'una plantilla de quatre metges i reforços de cap de setmana o una plantilla de cinc metges sense reforç. A més, es crearà una comissió que analitzarà i avaluarà l'activitat realitzada per tal de valoració del dimensionament de la plantilla assignada a cada centre que es reunirà cada 15 dies fins a l'adscripció definitiva i posteriorment quan sigui necessari.