El Govern ha impulsat diferents iniciatives per fer front als problemes derivats de les restriccions imposades per combatre el coronavirus, entre les quals un paquet de mesures d'urgència i un decret llei per tal que els arrendataris dels locals comercials tancats o que han vist limitada la seva activitat puguin renegociar el lloguer

El decret sobre renegociació dels lloguers fixa que es puguin plantejar als propietaris dels locals un acord per rebaixar l'import de la mensualitat. En cas que en un termini màxim d'un mes no s'arribi a un acord, el preu del lloguer "quedarà automàticament rebaixat al 50%". Aquesta mesura afectarà, segons les restriccions en vigor actualment, a bars, restaurants, centres d'estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques.

En el supòsit dels negocis amb activitats parcialment restringides, a causa de la limitació d'aforament o d'horaris parcialment afectats, com és el cas de teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels, si no hi ha acord entre les dues parts, la rebaixa del lloguer serà del 50% de la part desaprofitada. L'executiu posa com a exemple, un local que té l'aforamanet restringit a la meitat: haurà de pagar la totalitat de la meitat del local que sí pot treure rendiment i el 50% de l'altre meitat, la qual cosa vol dir el 75% de lloguer.

En el cas dels restaurants que mantinguin activitat de producte per endur i enviament a domicili, es considerarà que està tancat i que la reducció del lloguer haurà de ser del 50%.

Els lloguers que ja s'hagin rebaixat, es podran tornar a revisar.

Subvencions i Préstecs

Pel que fa les mesures urgents que ha aprovat avui l'executiu hi ha:

Subvencions, a partir dels 40 milions d'euros anunciats pel govern, es destinaran a autònoms i pimes de la restauració i d'estètica i bellesa que pateixin una reducció dràstica de la facturació. L'import màxim concedit per a cada beneficiari serà de 1.500 euros. El govern ha fixat un termini de cinc dies perquè els establiments afectats traslladin la sol·licitud de manera telemàtica.

Préstecs de 15.000 euros a través d'Avalis de Catalunya i l'ICF per reactivar negocis de restauració i comerç d'autònoms i microempreses afectats per les mesures anti-covid. Aquests préstecs es podran sol·licitar digitalment a partir de demà a través d'aquesta adreça d'Avalis.