El portaveu dels mestres acusats d’adoctrinament a Sant Andreu de la Barca, Josep Lluís del Alcázar, ha enviat una contundent carta a Ciutadans. Els professors de l’institut El Palau exposen que “la ferida encara està oberta” i critiquen que la formació taronja hagi continuat “la intoxicació” a l’escola de Canet. “Ja tenim allà un nou Palau amb tot el circ mediàtic en marxa” per la sentència del 25% de classes en castellà, asseguren.

En el text carreguen contra el canvi d’argumentari que va defensar el regidor de Ciutadans al municipi del Baix Llobregat, Xavier Pla, que ara diu que “no va haver-hi adoctrinament”. Els docents asseguren que “la croada” contra l’escola catalana "és part de l’ADN” de Ciutadans. Els mestres del centre que va ser perseguit judicialment per unes greus acusacions d’adoctrinament que es van convertir en denúncies a Fiscalia per delictes d’odi subratllen que l’exlíder de Ciutadans, Albert Rivera, i l’actual líder, Inés Arrimadas, "van usar l’A por ellos i van difamar els mestres" provocant així “assetjament i pintades” a les parets de l’institut. Pràctica calcada que està patint ara l’escola de Canet de Mar.

 

La carta respon a la rectificació de Ciutadans sobre els fets ocorreguts a l’institut de Sant Andreu de la Barca, a les declaracions del regidor de Ciutadans del municipi del Baix Llobregat on afirmava que “no va haver-hi adoctrinament, va ser un malentès”. El portaveu dels mestres damnificats assegura que és “imperdonable que frivolitzi i minimitzi el mal causat” i exposa que “el malson encara no ha acabat” perquè l’arxivament de les causes és provisional “per si a Ciutadans els hi convé tornar a la campanya d’intoxicació” contra l’escola pública catalana.

Tanmateix, els professors demanen que aquest canvi d’argumentari es comparteixi amb la direcció de Ciutadans i que el regidor del partit taronja expliqui de primera mà la realitat del centre. També exigeixen que el govern municipal es posicioni amb “una declaració pública de reparació del professorat i el centre” després de tant de temps estar en el punt de mira.

El cas a Sant Andreu de la Barca

El pare que va iniciar el procés judicial contra els mestres va ser Bartolomé Barba, coordinador a Catalunya de l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils, que amb l'ajuda d'altres va confeccionar els escrits de denúncia per uns suposats comportaments delictius dels professors contra els fills dels guàrdies civils que estudien al centre. Va decidir no presentar queixa al centre docent i va saltar directament a presentar denúncia per la via judicial.

El cas va comportar que una trentena de professors demanessin el trasllat a un altre centre el curs següent. I entre els que ho van demanar, ho van fer vuit professors dels nou que van ser denunciats per la Fiscalia per "humiliar" alumnes fills de guàrdies civils després del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

Contra l'escola catalana

Tot i això, Ciutadans no atura l'ofensiva contra el model educatiu de l'escola catalana. La formació taronja va registrar un escrit al defensor del poble en el qual demana instar el Govern a complir la sentència del Suprem que fixa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. També va denunciar una "campanya d'assetjament" contra les famílies que reclamen l'aplicació de la resolució judicial i, concretament, el cas d'un alumne de P5 en una escola de Canet de Mar.

 

Imatge principal: Institut El Palau a Sant Andreu de la Barca. - Sergi Alcàzar