Continua l'ofensiva contra la Generalitat perquè acati la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística. Ciutadans ha registrat aquest dijous un escrit al Defensor del Poble en el qual demana instar el Govern a complir la sentència del Suprem que fixa un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes. El partit taronja també ha denunciat una "campanya d'assetjament" contra les famílies que reclamen l'aplicació de la resolució judicial i, concretament, el cas d'un alumne de P5 en una escola de Canet de Mar.

A l'escrit, el partit reivindica que la sentència recorda que "el castellà no pot deixar de ser llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament. 'D'aquesta manera, encara que l'Estatut reconegui el dret a rebre l'ensenyament en català i que aquesta sigui llengua vehicular en l'ensenyament (...), res permet que el castellà no sigui objecte d'idèntic dret ni gaudi, amb la catalana, de la condició de llengua vehicular en l'ensenyament".

La formació també afirma que "tant el procés separatista com el procés associat d'immersió lingüística, que a efectes pràctics és una eina d'adoctrinament polític nacionalista que marginalitza voluntàriament l'ensenyament en castellà, aprofundeixen en la desigualtat social i a més victimitza a la comunitat escolar, especialment a aquells que veuen impossible accedir en igualtat de condicions a una educació integral i a la lliure elecció de la millor opció educativa per als fills".

 

Més enllà del compliment de la sentència, el partit demana al Defensor del Poble que "garanteixi la lliure elecció de la llengua vehicular", i que realitzi "Informes i Estudis Estadístics de l'impacte de la immersió lingüística en el rendiment escolar i en els índexs de fracàs escolar", a més d'"establir criteris d'homologació de dificultat en les proves de llengua i literatura castellana en les proves de Selectivitat".

Cs treu l'artilleria

El portaveu de la formació al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha afirmat en una atenció als mitjans a Madrid que les persones que demanen una major presència de castellà a les aules estan "desemparades" i "abandonades" pels poders públics i ha exigit al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, que "faci el possible perquè aquest dret se'ls reconegui".

 

Martín Blanco ha lamentat que tant el Govern com l'Executiu espanyol es "desentenen" de la protecció d'aquestes famílies i ha criticat que el conseller d'Educació, Josep Gonzalez Cambray, acudeixi a l'escola de Canet de Mar a "donar suport als assetjadors de la família" que ha demanat "una cosa tan bàsica" com l'aplicació d'una sentència.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, també ha criticat la "inacció" del Govern en la protecció d'aquestes famílies i ha denunciat que l'Executiu espanyol "mira cap a una altra banda". "No ens rendirem, no ens aturarem fins que es reconegui el dret al bilingüisme. L'Estat ha de reaccionar", ha dit Bal. El diputat a la cambra baixa ha avisat que no complir la sentència del TS pot implicar delictes de desobediència i prevaricació per part dels responsables dels centres educatius, en referència a la carta que van rebre del conseller en la qual demanava no canviar res en el pla lingüístic malgrat la sentència.

carlos carrizosa - acn

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en l'atenció als mitjans des de la plaça Sant Jaume / Foto: ACN

Des de la plaça Sant Jaume de Barcelona, el líder de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha acusat la Generalitat "d'alinear-se" amb els "assetjadors" de la família del nen de P5 i ha afegit que es tracta d'una "jugada política maquiavèl·lica i totalitària" del Govern: "Qui s'arriscarà a demanar que la sentència del 25% en castellà s'apliqui al seu col·legi si des dels poders públics s'anima a aquesta pressió contra la família?".

 

 

Imatge principal: dirigents de Cs presenten un escrit al Defensor de Poble / Foto: ACN