La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts per majoria, quatre vots a favor i tres en contra, traslladar al Ministeri Fiscal les incompareixences del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, del vicepresident segon, Pablo Iglesias, i del ministre de Sanitat, Salvador Illa, davant la Comissió d’Investigació sobre la Gestió de les Residències per a Gent Gran. 

La comissió va citar dues vegades Sánchez, Iglesias i Illa com a testimonis sense que el requeriment fos atès. Davant aquesta situació, la comissió va acordar el  25 de novembre posar aquests fets en coneixement de la Mesa perquè en donés compte a la fiscalia per tal que estudïi la responsabilitat penal que pugui correspondre i prengui mesures.

Sánchez, Iglesias i Illa van estar citats a declarar perquè també se'ls considera responsables del desastre viscut a les residències durant la primera onada. Almenys és així pel Govern. El mateix president Torra ja va apuntar fa mesos que un dels principals problemes va ser l'infrafinançament per part de l'Estat espanyol.

La situació a les residències

Un total de 98 residències de gent gran, que suposen el 9,4% de les 1.047 que hi ha a Catalunya, estan en una situació greu de coronavirus, cinc menys que la setmana passada, amb persones infectades i classificades amb el color 'vermell', segons dades del Departament de Salut recollides per Efe. Altres 166 geriàtrics -onze menys que la setmana passada-, un 16% del total, tenen contagiats, però són casos controlats i estan en fase d'estabilització, mentre que la gran majoria, 783, és a dir, un 74,8% de totes les residències, estan lliures de virus.

El Departament de Salut classifica les residències -on hi viuen aproximadament 55.000 ancians- per colors: vermell per a les que encara no han controlat l'epidèmia, groc per a les que tenen casos confirmats però que estan en fase d'estabilització, i verd per a les quals no tenen cap contagiat, i s'actualitza cada setmana aquesta classificació.

Fins avui, han mort a les residències catalanes 4.326 persones per Covid-19 -nou d'elles en l'última setmana-, sense comptar els residents que han mort en hospitals o centres sociosanitaris.

Indult als condemnats pel setge del Parlament

D’altra banda, la Mesa ha acordat per majoria, cinc vots a favor i dos en contra, posicionar-se a favor de la concessió de l’indult als condemnats pel setge del Parlament el juny del 2011. La setmana passada va prendre aquesta decisió amb relació a un dels condemnats, i ara ho fa respecte als altres set.