El president Carles Puigdemont mantindrà la seva delegació de vot. Així ho ha decidit la Mesa del Parlament en la seva reunió d'aquest dimarts, durant la qual ha tombat les peticions de revocació presentades per Ciutadans i el PP. Aquests partits han advertit que la decisió podria contravenir resolucions del Tribunal Constitucional.

Fonts sobiranistes han justificat el vot en contra de la revocació perquè Puigdemont té activa una ordre europea de detenció i extradició, es troba a disposició de la justícia alemanya i està en una situació d’incapacitat legal “manifesta”. El passat 5 d’abril, el líder de JxCat va votar per primera i única vegada en el ple de la cambra aquesta legislatura.

Un altre dels punts forts de l’ordre del dia era la reforma de la llei de Presidència, presentada per JxCat per facilitar una investidura a distància. També s'ha mantingut: s'han tombat les peticions de reconsideració presentades. En aquest sentit, el PSC ja ha anunciat que recorrerà al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). En tramitar-se per lectura única, l’òrgan consultiu tindrà fins a set dies hàbils per a emetre un dictamen.

També s’ha acordat la celebració d’un ple el pròxim dimecres 25 d’abril, en el punt de l’ordre del qual hi ha els dos decrets pendents de convalidació —pròrroga pressupostària i paga extraordinària— o l’informe de liquidació del pressupost del Parlament. No està clar si podrà arribar a temps la designació dels senadors autonòmics, perquè abans s’ha de constituir la comissió de l’estatut del diputat.

Finalment, la Mesa ha acordat, amb el vot a favor de JxCat, ERC i el PSC i l'abstenció de Cs, presentar al Tribunal Constitucional un incident d'execució de la sentència del cas Castor. L'alt tribunal va declarar inconstitucional la indemnització de 1.300 milions d'euros. Consideren que no s'està complint aquella sentència, perquè no es percep en el preu de la factura energètica.