La mesa del Parlament ha tombat la petició de Cs contra el vot delegat de Lluís Puig, durant una reunió d'aquest dijous. Ciutadans havia demanat desestimar la delegació de vot del diputat de Junts, però l'òrgan de govern de la cambra catalana no ha admès a tràmit la petició: ha recordat que el vot delegat es basa en un acord de la mesa del 6 de juliol, que ja va debatre i rebutjar la petició de reconsideració. Una reconsideració que els liberals demanaven adduint que el Tribunal Constitucional ja va anul·lar la delegació de Puig en una sentència de l'11 de juliol i va considerar que s'havien vulnerat els drets dels diputats de Ciutadans — i va reclamar, per tant, que no se li permetés delegar el vot.

Els espanyolistes han alertat la mesa que mantenir el vot delegat és "un fet gravíssim i dolós", així com una acció "antijurídica", i que a l'òrgan de govern de la cambra catalana són "plenament conscients del perjudici". Tot i ser-ne conscients, els membres de la mesa "donen cobertura a la fraudulenta intenció de Lluís Puig d'exercir com a membre de la cambra sense complir el deure d'assistència als òrgans mentre perpetua la seva situació de fuga". Ciutadans també assenyala que el diputat de Junts no compleix cap de les causes que permeten la delegació, com la maternitat o paternitat, hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada degudament acreditada.

La petició de Ciutadans

Va ser aquest dimecres quan Cs va activar novament el mecanisme parlamentari previ per demanar al TC que impedeixi el vot delegat del diputat de Junts. El líder de la formació taronja, Carlos Carrizosa, ja havia avançat que en les pròximes sessions del Parlament duria a terme dues accions per aconseguir que el tribunal de garanties impedeixi la delegació de vot de Puig. També va recordar les sentències del Constitucional que neguen al diputat de Junts la delegació de vot. És a dir, que ja ha dit que aquest vot és "il·legal". Però també és veritat que per executar la sentència calen dues coses: per una banda, que el secretari del Parlament reculli i acrediti cada vegada que s'accepti la delegació de vot; i, per una altra, que s'esgoti la via de recursos en el mateix Parlament.

És per això que Ciutadans va presentar dimecres l'escrit en el qual sol·licitava la reconsideració de l'acord adoptat el passat 6 de juliol. Concretament, demanaven que la mesa declari la "nul·litat" de l'acord i "revoqui la delegació de vot", "conforme a la recent sentència del Tribunal Constitucional" i "altres resolucions del TC que l'anul·len, i no permeti que es comptabilitzi" el seu vot en el ple d'aquesta setmana. Però la mesa ha decidit que no es pot admetre a tràmit la petició perquè és sobre una qüestió que ja es va debatre i sobre la que ja es va presentar reconsideració, que també es va rebutjar.  A més, han assenyalat que per terminis ja no es pot demanar reconsideració, tenint en compte que l'acord que es vol revisar és del juliol.