La CUP ha alertat aquest dimarts, des del faristol del Parlament, que la proposta de resolució de Junts per Catalunya, que vol legitimar Carles Puigdemont, és la que els ha fet “saltar les alarmes”. Més enllà de la figura del president, hi han vist una recuperació del “relat autonomista”. És per aquest motiu que, en una de les deu esmenes que han registrat, reclamen "reiterar" la declaració d'independència del 27 d'octubre, que consideren "interrompuda". Encara no han garantit el seu suport a la resolució.

Els cupaires afegeixen punts sencers, com un que el Parlament “es referma i reitera en la declaració d’independència i en la proclamació de Catalunya com un Estat independent en forma de República”. Un altre afegit situa el referèndum de l’1 d’octubre com a font de legitimitat de la sobirania del Parlament.

En la seva roda de premsa aquest dimarts, Carles Riera ha avisat que encara veuen “molt lluny” un acord d’investidura, especialment després de la resolució de JxCat, on hi veuen una “gestió autonomista” de les institucions. “No hem vingut al Parlament a restituir l’autonomia”, ha assegurat Riera. Aquesta esmena posarà a prova el compromís de JxCat i ERC amb la "materialització" de la República.

 

Legitimat de Puigdemont

En una altra de les esmenes, sobre el punt més rellevant del reconeixement de la figura de Carles Puigdemont, els anticapitalistes no només proposen el seu reconeixement com a president legítim, sinó també com a candidat a la investidura legítim.

Els cupaires també fan alguns retocs, com quan els junters afirmen que els diputats “gaudeixen de les prerrogatives d’inviolabilitat i immunitat parlamentàries les quals, segons el Tribunal Constitucional, han de garantir la lliure formació de la voluntat de la cambra”. La CUP suprimeix l’expressió “segons el Tribunal Constitucional”. De la mateixa manera, on JxCat denuncia la “deriva autoritària de l’Estat espanyol”, els anticapitalistes ho canvien per “naturalesa autoritària i antidemocràtica de l’Estat espanyol”. On hi posa "facultats d’autogovern”, ho canvien per “facultats de sobirania”.

Una altra esmena demana incorporar un nou punt que denuncia la “repressió generalitzada” de l’Estat espanyol sobre l’independentisme “mitjançant la Causa General contra Catalunya que els poders de l’Estat han posat en marxa”.

En la darrera esmena, els cupaires insten a “activar de manera immediata tots els instruments i procediments” per a “restablir la República Catalana i les seves institucions”.