Ja fa unes setmanes que el Parlament va eliminar per unanimitat les llicències per edat, que permetien a persones de més de 60 anys i que en portessin més de 15 treballant al Parlament cobrar el sou sense treballar. Malgrat aquesta mesura es va adoptar, encara no quedava clara quina serà la situació per les dotze persones que abans d'esclatar la polèmica havien sol·licitat beneficiar-se d'aquesta llicència, i per la vintena de treballadors que gaudeixen d'aquesta mesura en l'actualitat. Avui la Mesa del Parlament, reunida en sessió ordinària, ha rebut un informe d'un lletrat de la Cambra sobre aquestes 12 persones, però l'òrgan rector ha demanat un nou informe, per tal de complementar-lo i que també inclogui a les persones que ja tenen concedida la mesura i que l'estan gaudint.

Fonts parlamentàries han explicat que està previst que la Mesa de la setmana que ve pugui abordar aquest tema amb l'informe complet, i és per això que en la sessió d'avui no han debatut sobre el tema, al considerar que faltava aquesta part complementària, que han demanat que elabori un lletrat diferent.

La Comissió d'Afers Institucionals del Parlament va aprovar per unanimitat la proposta de derogació de l'article 79 de l'Estatut de Règim de Govern Intern de la Cambra sobre les llicències per edat, i va aprovar que la Cambra ha d'establir el règim definitiu aplicable a les persones que tenen una d'aquestes llicències abans de l'1 d'abril, amb negociació col·lectiva i el dret de llibertat sindical.

Aquesta qüestió no es va aprovar exempta de polèmica. Després de prendre-la va transcendir que el personal del Parlament estudia adoptar accions legals contra la cambra catalana per la decisió de revocar les llicències, perquè consideren que amb la decisió de suprimir-les es transforma "en paper mullat" el principi de negociació col·lectiva i el dret de llibertat sindical. 

Van assegurar que durant mesos van negociar per modificar les condicions de la durada d'aquestes llicències per arribar a acords, i sostenen que no haurien tingut cap problema per tornar-se a asseure per parlar: "El problema no és i no ha estat mai la supressió de la llicència, però és intolerable que la mateixa mesa del Parlament, que encara no fa dos mesos aprovava aquesta modificació, ara actuï de manera unilateral per eliminar les llicències, ignorant l'obligació de negociació i consulta".

Transparència

A la Mesa celebrada aquest dimarts també s'ha entregat un informe per millorar la transparència de la Cambra. La vicepresidenta Assumpta Escarp es va comprometre a elaborar un document després que esclatés la polèmica de les llicències per edat, però la qüestió va quedar encallada quan va esclatar un nou embat, la inhabilitació forçada del diputat de la CUP Pau Juvillà. Avui finalment Escarp ha entregat una proposta per millorar la transparència de la Cambra, amb l'objectiu que els grups facin aportacions al seu plantejament.